2/21/2012

Cocktail



Cocktail, coktail , cocktail....Nu cred ca exista persoana pe pamantul acesta care sa nu fi auzit de cuvantul cocktail. Insa de multe ori termenul este inteles gresit si deseori este transmis mai departe din generatie in generatie, din barman in barman, la fel de gresit.... Dar pana la urma ce face un cocktail sa fie un cocktail?

Pentru a afla asta, va trebui sa sapam putin in istorie, pana in anul 1798, unde termenul "cock-tail" a fost printat in 20 Martie in "Morning Post and Gazetteer", un ziar local din Londra. Aici termenul de "cocktail" facea referire la "ghimbir" care era un stimulant dat caiilor de cursa iar in combinatie cu ginul era dat ca un remediu pentru a trata colicile. (cailor).


Pentru aceasta descoperire trebuie sa fim recunoscatori lui Jared Brown si Anistatia Miller, deoarece ei au fost cei care au investigat, descoperit si impartasit acest lucru cu restul lumii.
Puteti vedea acest lucru cu ochii vostri cumparandu-le cartea : "Spirituous Journey: A History of Drink, Book Two" .


Chiar daca termenul "cocktail" a fost folosit pentru prima data in Martie 1798, prima definitie a acestui termen a fost data 8 ani mai tarziu in America, pe 13 Martie intr-o editie a "The Balance and Columbian Repository", o publicatie din acea vreme din New York. In aceea editie, un cititor a trimis o scrisoare catre publicatie in care a intrebat ce este un cocktail iar raspunsul a fost urmatorul: "cocktail-ul este o bautura stimulanta, compusa din bauturi distilate (spirits) , zahar, apa si bittere."


In ziua de azi, cocktail-ul cred (deci nu e o definitie concreta) ca ar putea fi caracterizat ca fiind o bautura compusa din doua sau mai multe elemente alcoolice sau non alcoolice cu densitati apropiate sau diferite, aceste elemente putand fi sub forma de distilate, lichioruri, juice-uri, piure-uri, siropuri, fructe, legume, ierburi sau mirodenii si care se prepara prin cel putin una din cele 9 metode de preparare a cocktail-urilor... Cam complicat nu? :)


Cam aici se termina faptele concrete. Ce este inca invaluit in ceata este faptul ca nu exista nici o scriere (inca) care sa ne spuna concret de la ce vine denumirea de cocktail.
In schimb avem niste mici legende legate de acest termen. Sa vedem care sunt plauzibile si care sunt mai putin plauzibile:

 * una se refera la un poet francez care a facut referire intr-o poezie de-a sa la niste culori spunand: "multe culori aprinse semanau cu penele unor pasari in special cu cea de paun (peaCock Tail)"

* alta se refera la patronii de baruri din America, incercand sa faca localurile cat mai atractive, legau pene de sticle in asa fel incat sa semene cu coada unui cocos.

* avem o  referire la o combinatie de bauturi ce se dadea cocosilor care se bateau in "ring" pentru a le mari performanta si era numita "cocks ale".

* se spune ca doctorii pe vremuri, vindecau durerile de gat, cu o pana de cocos inmuiata intr-o solutie speciala vindecatoare pe care apoi le-o bagau pe gat (la propriu) pacientilor.

* exista si o  legenda  mexicana care face referire la termenul "xochitl" care a fost printre primele denumiri date "pulque"-ului (tequila de astazi) in timpul aztecilor. termenul "xochitl" a fost americanizat si transformat in "cocktail" atunci cand armata americana a invadat si cucerit Mexicul.

*  de prin anii 1830 circula o povestire care ni-l ilustreaza pe celebrul farmacist francez Antoine Amedie Peychaud, care vindea o bautura (un mix special intre vin si alte lichioruri) intr-un recipient care arata ca un suport de oua, si anume un "coquetier". Din americanizarea termenului "coquetier" a rezultat termenul de "cocktail".

* alta legenda face referite la un bar dintr-un port american unde patronul avea un container mare de ceramica in forma de cocos.In fiecare seara, ce ramanea din bauturile servite, se turna in acel cocos,  iar pentru niste bani mai putini, cine vroia, putea sa bea dintr-un robinet aflat spatele recipientului, in coada cocosului. (cock's tail)

* ultima legenda, foarte populara de altfel, face referire la o hangita , numita Betsy Flanagan, al carei sot a fost omorat in  Razboiul de Independenta, ea fiind insasi o eroina a revolutiei. In 1770 ea si-a deschis un han langa Yorktown, care era adesea frecventat de catre soldatii americani si francezi, avand ca si vecin un englez care crestea gaini.
 
Datorita climatului politic, Besty nu prea isi agrea vecinul si le-a promis clientilor sai soldati ca intr-o zi o sa le serveasca pui la cuptor din curtea vecinului.Fiindca ei o ironizau mai mereu, spunand ca nu are curaj, intr-o zi ea si-a invitat  toti soldatii in camera de zi unde erau puii rumeniti, i-a invitat la masa, iar dupa aceea i-a chemat in bar unde le-a dat un rand de bautura din partea casei numit "Bracer" (o bautura faimoasa a hanului ) care era decorat cu pene de cocosi.Cand au vazut asta soldatii au aclamat de 3 ori: "Vive le cock-tail" si de aici si-a luat numele.







Probabil mai sunt si alte legende, dar acestea sunt cele mai esentiale care sunt intalnite mai prin toate cartile. Plauzibile sau nu, ramane la latitudinea voastra sa discerneti intre adevar si povestire, tot ce stiu eu este ca intr-o legenda tot timpul exista un sambure de adevar.

Sper ca v-am schimbat putin perceptia asupra acestui termen si sper sa va ajute pe viitor in calatoriile voastre prin lumea barului.

Acum va  las in compania cocktail-ului modern,  care va fi subiectul unei dezbateri urmatoare...








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu