2/14/2012

Jerry Thomas


Jerry Thomas - am auzit de multe ori numele, dar parca nu stim de unde sa il luam...cine este acest personaj de care auzim din ce in ce mai des pe la training-uri si care este mentionat in aproape toate cartile de bartending serioase?

Pe numele sau complet Jeremiah P. Thomas, "Profesorul" cum era numit adesea a fost un barman american, un pionier in ceea ce inseamna tot domeniul de bar prezent astazi. Este considerat parintele bartending-ului modern si fara doar si poate, fara existenta sa, multe dintre bauturile preparate pe care le avem astazi nu ar exista.

Nascut in 1830 in localitatea Sackets Harbor, New York, a fost atras de tanar de aceasta arta a bartending-ului si a inceput sa invete cum sa mixeze bauturi in New Heaven, Connecticut.
A fost ambitios de la inceput si a plecat spre California sa stranga bani pentru a-si deschide barul sau propriu (saloon, cum erau numite pe vremea aceea) si a inceput sa lucreze ca barman, prospector de aur si menestrel (termen folosit pentru poetii-muzicanti din evul mediu).

In 1851 si-a indeplinit visul, s-a intors in New York si si-a deschis un "saloon" chiar sub Muzeul American Barnum, care la vremea aceea era foarte cunoscut si avea cateodata si 15 000 de vizitatori pe zi, avand un succes rasunator.

Dupa un timp s-a hotarat sa calatoreasca si a inceput sa imparta din cunostiintele sale in domeniu prin hoteluri si baruri din St. Louis, Missouri, Chicago, Illinois, San Francisco, California, Charleston USA  si chiar si Europa.

Ceea ce il caracteriza pe el era stilul nemaintalnit pe care il avea, tehnicile cu care prepara bauturile, modul in care era imbracat si modul cum manipula echipamentul din dotare. Era asa de renumit si de cautat, incat intr-un timp a ajuns sa castige 100 $ pe saptamana, mai mult decat castiga vice-presedintele Americii in timpul acela.

In anul 1862 a terminat si a publicat cartea "The Bar-Tender's Guide", (How to Mix Drinks or The Bon-Vivant's Companion), prima carte din acest domeniu publicata vreodata.Este o carte deosebita ce contine capitole spectaculoase legate de atitudinea si tehnica de bar din acea vreme. Daca nu ati apucat sa o cititi, o gasiti aici .

Pe langa aceasta carte care l-a facut faimos, Jerry Thomas mai este cunoscut si pentru binecunoscutul sau cocktail, Blue Blazer, care a pus bazele unei ramuri ale bartendingului modern si anume flair-ul, show-ul de bar. Asadar Jerry Thomas este primul barman care a facut un show de bar in istorie.

Ceea ce face renumit acest cocktail nu este reteta care este destul de simpla ( whiskey sau brandy, apa fierbinte, zahar pudra si coaja de lamaie) ci tehnica cu care il prepara.Pentru a putea intelege mai bine, puteti urmari aici o varianta a acelui cocktail faimos ca si mod de preparare:

Se spune ca odata in timp ce facea aceasta bautura, a fost observat de presedintele Americii Ulysses S. Grant care a fost atat de impresionat incat i-a oferit un trabuc. (Pe vremea aceea era o onoare foarte mare daca primeai un trabuc de la cineva).

Inca un lucru pentru care Jerry Thomas si-a castigat notorietatea este cocktail-ul Martinez, care se spune ca este stramosul cocktail-ului modern Martini, care a revolutionat intreaga industrie a bartending-ului. Se spune ca a fost creat in 1860 la Hotelul Occidental din San Francisco pentru un calator care se indrepta spre orasul Martinez. Nu se stie sigur daca este o legenda sau nu, dar se pare ca in orasul Martinez exista o statuie ridicata in cinstea acelui calator care a fost in barul lui Jerry Thomas. Reteta originala este aceasta:

1 dash of Boker's bitters.
2 dashes of Maraschino.
1 pony of Old Tom gin. (pony este un pahar mic cu picior, care masoara aprox 25 ml)
1 wine-glass of Vermouth.
2 small lumps of ice. (lump = bulgare, bucata )

Spre sfarsitul vietii, Jerry Thomas a incercat sa speculeze la bursa de pe Wall Street, dar din pacate a pierdut tot si a ajuns falit. A incercat sa se repuna pe picioare, deschizand un alt bar dar nu a mai avut aceeasi notorietate ca a celui pe care l-a deschis prima data.
In 1885 la New York, a murit de apoplexie la varsta de 55 de ani, lasand in urma doua fiice si o avere incomensurabila in ceea ce priveste activitatea sa in domeniul bartending-ului.

Pentru incheiere o sa va public un citat din cartea sa in care ne vorbeste despre atitudinea barmanului:

"An efficient bartender's first aim should be to please his customers, paying particular attention to meet the individual wishes of those whose tastes and desires he has already watched and ascertained; and, with those whose peculiarities he has had no opportunity of learning, he should politely inquire how they wish their beverages served, and use his best judgement in endeavoring to fulfill their desires to their entire satisfaction.In this way he will not fail to acquire popularity and success."





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu