12/29/2013

Din perspectiva unui jurat....ultima parte




----------------------------------------------- continuare --------------------------------------------------

 Quick Mix- Tiki Cocktail

In aceasta runda, in regulament era precizat:

"Concurentii vor primi un cos cu ingrediente din care vor putea alege un nr. maxim de 7, pentru a prepara un cocktail Tiki, in doua exemplare.Fructele folosite la ornare nu sunt considerate ingrediente.
- Se va urmari conceptul Tiki, balansul bauturii, decorul, creativitatea si originalitatea retetei.
- Ingredientele standard pe care le vor avea toti concurentii la dispozitie sunt: Havana Club 7 YO, Havana Club 3 YO.
- Punctajul maxim 250 puncte.
- Timpul pentru aceasta proba este de 5 minute. In momentul startului se devaluie ingredientele.
- Inainte de a incepe prepararea, concurentul trebuie sa noteze reteta si sa o inmaneze juriului. Astfel juriul va putea urmari corectitudinea prepararii."

Diferenta intre concurenti au facut-o urmatoarele criterii de jurizare:

* Name of cocktail

La fel cum am spus si in postul anterior, numele "can make or break a cocktail". Ce trebuie retinut la acest capitol este ca numele sa fie simplu, memorabil, usor de pronuntat. Ca si o metoda de verificare, ati putea sa va puneti urmatoarea intrebare: daca ar fi sa ne luam dupa nume, mama voastra l-ar comanda intr-un bar?

* Consistency between the 2 drinks

Fiind o proba in care mai multe elemente erau vizate, s-a urmarit indeaproape si eventualele diferente intre bauturi. Lumea barului nu este o lume "analoaga" dar totusi noi ca barmani trebuie sa oferim acelasi serviciu fiecaruia dintre clientii nostri. In aceasta categorie intra si bauturile servite care mereu trebuie sa fie la fel, indiferent de client. Fie ca e prietenul nostru cel mai bun, fie ca este o femeie de servici sau Fane Spoitoru', bauturile trebuie sa fie la fel pentru toata lumea. Asadar, la acest criteriu au punctat mai multi cei care au stapanit mai bine acest aspect.

* Creativity

Fiind o proba ce s-a desfasurat cu ingredientele la prima vedere, provocarea a venit din faptul ca fiecarui barman i s-a pus la incercare abilitatea de a crea ceva nou, inedit si bun. Aici as putea spune ca s-a vazut cine a imbratisat cu adevarat aceasta latura a mixologiei si cine nu. La fel de mult, toate cunostiintele de mixologie cu siguranta au facut diferenta aici iar barmanii care s-au descurcat cel mai bine au fost cei care au reusit sa faca dintr-o simpla meserie, un stil de viata.

* Garnish 

Garnish-ul a jucat si el un rol important in asamblarea bauturii deoarece variantele erau destul de limitate. Desi concurentii nu au avut decat cateva optiuni in materie de garnish, am vazut foarte multe idei foarte bune care m-au surprins intr-un mod placut. Mi-a placut si faptul ca nu s-a exagerat si ca totul s-a pastrat in proportii normale. Felicitari tuturor!

* Personal style

Stilul personal, la fel ca si in probele anterioare a fost unul din elementele ce au separat concurentii. Aici s-a vazut in mod clar cine s-a mai confruntat cu acest gen de situatii pe care le intalnim zi de zi in barurile noastre si cei care au dat dovada de un spirit organizatoric iesit din comun au fost cei care au avut succes. Am fost placut surprins de faptul ca barmanii au respectat pasii de preparare a bauturilor si ca statiile de lucru erau in ordine dupa finalizarea probei.

* Aroma/smell

Fiind o proba pentru bauturi tiki, ma asteptam sa vad aromatizarea facandu-se preponderent cu ajutorul frunzelor de menta dar cand am vazut ca cei care participau acolo s-au folosit si de zesturi de portocale, lamaie, grapefruit mi-am dat seama ca am de-a face cu barmani profesionisti care inteleg rolul substantelor aromatizante din cojile citricelor. Acest aspect nu a fost trecut cu vederea de catre jurati si cei care au recurs la asemenea siretlicuri, au fost recompensati pe masura.

* Taste/Ballance

Deoarece proba s-a desfasurat in ritm alert, concurentii trebuiau sa ia in considerare si gustul final al bauturii. Tema fiind bauturile tiki, balansul nu venea de la ingredientele dulci cu cele amare ci trebuia sa vina de la rom. Da, pentru a fi o bautura tiki, in cazul nostru in primul rand trebuia sa se simta rom-ul. Celalalte ingrediente insa, trebuiau intr-un mod armonios sa puna romul in evidenta. Pana la urma, rom-ul era vedeta principala, nu? Cei care si-au dat seama de acest aspect au fost cei care au avut succes la aceasta proba.

* Appearance

Pentru ca bauturile faceau parte din categoria tiki, organizatorii au hotarat sa le ofere concurentilor o mana de ajutor si astfel le-au asigurat paharele: de diferite marimi si culori, ceea ce aveau insa in comun era faptul ca faceau parte din acest curent, numit tiki. Deoarece treaba era pe jumatate gata, s-a urmarit indeaproape ce anume pot sa mai faca concurentii pentru a transpune bautura lor in aceasta lume mistica. Solutia in cazul acesta a venit de la modul de prezentare a bauturii, cum arata bautura in final, cum era aranjat garnish-ul, etc. Au fost cativa care si-au dat seama de acest aspect asa ca pe calea aceasta vreau sa ii aplaud! Bravo !

* Tiki Recipe

Reteta a fost baza acestei probe deoarece concurentii trebuiau sa construiasca bautura doar dupa ce notau reteta. Reteta trebuia notata in baza ingredientelor secrete pe care le primeau. Ingredientele au fost puse in mod aleatoriu asa ca aici s-a vazut cine stapaneste mai bine tehnicile de mixologie. Cine poate sa creeze pe loc o reteta care sa fie pusa in practica. Pot sa spun ca aceast lucru a reprezentat o provocare pentru multi concurenti iar cei care s-au descurcat cel mai bine au fost aceia care si-au putut stapani emotiile si care au gandit logic fiecare ingredient.

Impresie generala:

Aceasta proba a fost una din preferatele mele deoarece aici s-a vazut in mod clar cine are abilitati de mixologie si cine nu. Mi-a placut sa urmaresc modul de gandire al concurentilor cat si abilitatea lor de a se adapta la diferite situatii impuse de organizatori. Mi-ar fi placut in schimb sa vad si alte trasaturi ale curentului tiki si in acelasi timp modul de abordare a unor retete cred ca putea fi imbunatatit.

Concept Cocktail

In aceasta runda, in regulament era precizat:

" Se urmareste crearea unui cocktail “prototip”, inspirational cu baza Havana Club, care sa poata deveni sursa de idei pentru barmanii moderni. Se urmareste aplicabilitatea in baruri dar nu prin ingrediente si prin tehnica. Deci folosirea ingredientelor special, homemade, etc nu este limitata. 
- Proba se va desfasura sub forma de prezentare si se vor urmari atat ideea si denumirea cocktailului cat si modul de promovare al acestuia. 
- La aceasta proba juriul tehnic va depuncta numai greselile majore de igiena si tehnica concentrandu-se pe stilul de lucru al barmanului, pe atitudine si conversatie/comunicare. 
- Punctaj maxim 250 puncte 
- Timpul pentru aceasta proba este de maxim 7 minute. "

Diferenta intre concurenti au facut-o urmatoarele criterii de jurizare:

* Name of cocktail

Din fericire, aici a fost ultima parte in care ne-am intalnit cu acest criteriu de jurizare. Deoarece bauturile prezentate in acesta proba erau toate creatii proprii, s-a urmarit si acest aspect. Pana la urma, numele este si el un element foarte important in crearea unei bauturi. Am auzit nume originale, interesante si in acelasi timp atractive. Pot sa spun ca au fost unele momente cand de abia asteptam sa gust bautura dupa ce auzeam numele. Un mod foarte eficient de a-ti promova produsele este prin intermediu numelui. Cei ce si-au dat seama de acest lucru, au fost cei care au iesit invingatori la acest criteriu.

Concept Presentation

La fel ca si in cadrul primei probe, concurentii au avut de prezentat juriului conceptul ce a stat in spatele prezentarii lor. Daca la prima proba, accentul s-a pus foarte mult pe Cuba si toate asocierile privind bauturile au fost doar din punct de vedere profesional, de data aceasta am asistat la numeroase incursiuni din viata personala a concurentilor: trairi, experiente etc. Cred ca lucrul acesta a facut ca unele prezentari sa fie putin mai neobisnuite si placute in acelasi timp iar cei care au ales drumul acesta au fost cei care au primit puncte in plus.

Ability to communicate

Modul in care comunicam cu cei din jur ne afecteaza felul cum suntem perceputi de catre ceilalti. Asadar, avand in vedere ca proba aceasta s-a desfasurat cu lavaliera, aici am avut ocazia sa ii (re) cunoastem pe concurenti si sa ascultam unele dintre cele mai bune prezentari de pana atunci. Pe langa mesajul care ne-a fost livrat pe cale orala, am fost preocupati si in acelasi timp de limbajele non-verbale si mai ales de gesturile pe care le faceau concurentii in timp ce ne explicau bautura lor. Desi pentru mine aceasta lume non-verbala este noua, sunt pur si simplu fascinat de cate beneficii iti poate oferi. Ca un mic exercitiu, incercati din cand in cand sa va deconectati de lumea sunetelor pret de cateva clipe si incercati sa intelegeti oamenii doar prin prisma vizuala. O sa vedeti cu timpul, cate lucruri o sa invatati. Mult succes! ;)

Creativity

Aceasta proba facand parte din finala era limpede ca vom asista la niste cocktail-uri foarte bine puse la punct. Aici era momentul ca fiecare concurent sa dea tot ce poate pentru a realiza o prezentare cat mai buna. Creativitatea a fost si ea la rang inalt, astfel aici am avut parte de cele mai bune bauturi din tot concursul. Am fost suprins de toate mixurile inedite si de abordarile diferite pe care le-au avut concurentii. Acesta a fost inca un exemplu clar ca si barmanii din Romania au un cuvant de spus in ceea ce inseamna mixologia la nivel inalt. S-a vazut munca din spatele retetei, documentarea din spatele prezentarii dar si entuziasmul cu care participantii si-au expus punctul de vedere. Mi-ar placea ca toate concursurile sa fie asa de acum incolo.

Personal style

Stilul personal a prezentat deasemenea un factor major in prezentarea finala. De la modul cum se atingeau obiectele pana la modul cum se efectuau turnarile, toate aceste elemente au facut ca prezentarea propriu-zisa sa fie mai usor de parcurs si placuta. De regula in situatii ca aceasta, se poate vedea cine se pregateste mereu si cine se pregateste doar pentru concurs. Inca o data, m-am bucurat sa vad ca din ce in ce mai multi barmani adopta aceasta meserie ca si stil de viata. Si pana la urma, de ce nu ar face-o ?

Aroma/smell

Aroma unei bauturi este un factor foarte important asa ca nici acest aspect nu a scapat de sub ochii vigilenti ai juriului. In cadrul acestui criteriu s-a urmarit modul in care aceste bauturi au reusit stimularea membrilor juriului. De la panglici parfumate, zest-uri de citrice si evantaie parfumate, tot felul de artificii au fost folosite, semn ca cei care au participat si-au facut temele si si-au dat seama cat de important este acest aspect pentru finalizarea unei bauturi. De la parfumuri fine, arome subtile sau chiar miresme pronuntate pot sa zic ca paleta de mirosuri a fost foarte bine evidentiata. Felicitari celor ce au realizat acest lucru.

Taste/ballance

Am tot vorbit de arome, parfumuri, mirosuri etc, dar a venit momentul cand a si trebuit sa gustam aceste minunate licori. Pot sa spun ca cei care au preparat bauturile, si-au indeplinit misiunea si aceea de a pune in evidenta particularitatile acestui tip de rom. Balansul a venit de data aceasta din impartirea corecta a aromelor si din echilibrul ingredientelor. Singurul meu regret la aceasta proba este faptul ca s-a preparat doar un singur exemplar din fiecare bautura! :)

Appearance

Fiind o proba la liber, fiecare concurent a avut sansa de a gandi fiecare element foarte bine. De la pahar, ingrediente pana la metoda si garnish. Mi-a placut sa vad pahare special alese, decoruri bine gandite dar si moduri de servire inedite. De la cufere cu "aur", pana la harti special facute dar si masinute clasice cu care puteai sa faci o tura in lumea cubaneza. Toate aceste lucruri au pus la incercare imaginatia concurentilor iar ce pot sa spun este ca am vazut adevarate spectacole in timpul acestei probe.

Practicability in bars

Un cocktail este bun doar atunci cand putem sa il impartim si cu cei din jurul nostru. Cele mai faimoase cocktail-uri au ajuns faimoase tocmai din cauza acestui aspect, si anume posibilitatea de a putea fi reproduse in majoritatea barurilor din lume. Tocmai acesta a fost si criteriul pe care am mers, pentru ca noi ca membri ai juriului am putut sa ne bucuram de ceea ce aveam in fata dar marea intrebare era: pot si ceilalti? Cei care au avut de beneficiat de pe urma acestui criteriu au fost cei care au inteles aspectul acesta si care l-au pus in aplicare cu brio.

Impresie Generala:

Mixologia fiind unul din domeniile mele preferate, pot sa zic ca am fost onorat sa pot sa jurizez o astfel de etapa. Mi-a placut sa ii urmaresc pe concurenti indeaproape si sa fiu martor la progresul bartending-ului romanesc. Avem barmani buni, avem oameni pasionati, avem tot ce ne trebuie. Este momentul sa aratam acest lucru si lumii inconjuratoare. Desi a fost o adevarata provocare, in cadrul acestei probe mi-ar fi placut ca focus-ul concurentilor sa nu fie pe impresionarea sefului juriului, dl. Stanislav Vadrna si pe prezentarea propriu-zisa. Tine-ti minte 3 cuvinte: less is more!

Podiumul




La fel ca in orice competitie, trebuie sa fie si niste castigatori. Aici eu o sa ma concentrez putin pe cei care au urcat pe podium , astfel avandu-i pe :


Unguras Andrei - Locul 3

Sincer, pe "Fluffy" nu il cunosteam dinaintea concursului decat de pe internet si nu stiam foarte multe despre el. Mi-a placut in mod special carisma sa si faptul ca mereu era cu zambetul pe buze. (semn ca Sergiu Biris si-a indeplinit misiunea) Desi este de putin timp bagat in aceasta industrie a noastra, se vede ca munceste mult si este perseverent iar daca o sa continue tot asa o sa ajunga departe. Nu ramane decat sa il felicit si sa ii urez succes in  continuare.
In ceea ce priveste bautura, mi-a placut foarte mult modul de prezentare iar ca si gust pot sa spun ca a fost foarte bine pusa la punct. O bautura fresh, bine echilibrata si foarte catifelata (fluffy). Andrei a punctat bine la aceasta proba si a plecat mai bogat cu 150 de euro. Felicitari !




Katalin Bene - locul 2

De ceva vreme tot stand si navigand pe internet, am dat din intamplare peste un blog unde erau tratate si subiecte interesante din lumea barului. Incercand sa aflu mai multe despre autorul articolelor am aflat ca erau scrise de un anumit Katalin Bene. Am intrat sa vad pe facebook sa vad cine este acest Katalin cand am descoperit ca acest Katalin de fapt era o Catalina. Asadar am fost foarte surprins sa vad pe cineva atat de pasionat despre acest subiect. Am fost si mai surprins insa cand am putut sa o vad live la concurs. Mi-a placut sa vad o fata determinata, talentata si pasionata. Sincer este un exemplu pentru toate celalalte fete din industria noastra si inca o data a dovedit ca si fetele pot! Felicitari !
Despre bautura pot sa spun ca a fost foarte revigoranta iar ce mi-a placut in mod special a fost culoarea, parfumul si gustul. Fiind o mare impatimita a produselor home-made, a fost o placere sa ne delectam cu o asemenea bautura preparata de ea.

Alexandru Tudor - Locul 1

Am primit multe intrebari dupa aceasta competitie legate de Alexandru. De ce a iesit el pe primul loc si nu altcineva? Raspunsul este simplu: Tudor a fost cel mai constant. A fost si este cel  mai constant barman pe care il cunosc. Dar totusi ce inseamna constant? Haideti sa va luminez: Tudor a castigat Bols-ul, a castigat la IBA, a castigat la Barmaniada. De mai multe ori. Este pe val si stie ce
face. Pe calea aceasta vreau sa il felicit, pentru ca stiu ca munceste foarte mult. Cine stie ce surprize ne rezerva pe viitor ? Cat despre bautura sa, a fost foarte bine echilibrata, a fost servita intr-un mod inedit si original. Nu degeaba este intr-o serie continua de castiguri...

Cam asta a fost Etapa de Mixologie din cadrul competitiei Barmaniada. A fost o placere sa fiu invitat sa o jurizez si sper sa aud doar lucruri bune despre fiecare participant in parte de la acest concurs. Barmaniada insa nu se opreste aici, ea mai are o ultima etapa pana la stabilirea castigatorului si anume etapa de Barista, ce se va desfasura pe 21 Ianuarie.


Va las deocamdata, ne auzim la anul, cu noi subiecte de dezbatut din aceasta lume minunata a barului. Sper sa va gasesc cu bine, sanatosi si dornici de mixat. Un an nou cat mai bun !









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu