12/09/2012

Where is the love ?





Salutare!

Aceasta postare a luat nastere din cateva discutii avute cu niste prieteni barmani aflati mai la inceput iar dupa ce am stat de vorba cu ei mi-am dat seama ca probabil exista si mai multi in situatia lor si este timpul sa spunem lucrurilor pe nume.. Si unde altundeva mai bine decat aici ?

As vrea sa va vorbesc un pic despre barmani, despre modul in care ei sunt priviti/tratati in majoritatea locatiilor in tara si  despre relatia barmanilor cu restul lumii, asa ca am sa incep cu :

Barmanii incepatori vs Barmanii vechi/experimentati

Cea mai veche problema  de la facerea lumii. Pur si simplu nu inteleg de ce barmanii care sunt la inceput sunt mereu tratati cu superioritate de catre cei mai vechi. (desi in cazul acesta vechi poate insemna "de la 3 luni pana la cativa ani buni") Unii dintre ei chiar intra pentru prima oara intr-un bar. Si atunci in loc sa fie primiti cum se cuvinte, sa li se prezinte locatia, distilatele, ingredientele, frigiderele, mersul lucrurilor s.a.m.d,  sunt lasati deoparte sau in cel mai bun caz , la spalat pahare.. (am auzit si cazuri in care incepatorii au fost pusi la batut covoare)

Motivul ?    " Meseria se fura ! "

Cred ca daca mai aud inca o data chestia asta, urmatorul care o va spune de fata cu mine va avea parte de niste suturi in c*r de o sa doarma o saptamana pe burta ! Si asta este o promisiune !!

Oameni buni, treziti-va ! Nu suntem gropari si NU mai suntem pe vremea comunismului. Meseria se invata ! Daca nu ar fi asa , atunci care ar fi fost rostul tuturor training-urilor ce au loc la nivel mondial?  De asta suntem barmani. Sa ne educam atat pe noi cat si pe ceilalti din jurul nostru (clienti, colegi, manageri, patroni etc). Cum ar fi fost ca toti marii guru ai bartending-ului de pana acum sa fi tinut toate lucrurile doar pentru ei ? Unde am fi ajuns ?

De ce aproape mai mereu se procedeaza asa? De ce atata "cainism" intre noi?  Cei care procedati asa , nu va ganditi ca si voi ati fost la fel? Credeti ca daca va purtati asa sunteti mai "cool" ? Va spun eu ca nu sunteti ! Si pot sa vi-o demonstrez oricand si oriunde si la orice ora ! Si asta este tot o promisiune !

In categoria aceasta mai intra si barmanii individualisti, a.k.a "super-stars" cei care nu vor sa primeasca ajutor , pentru ca ei se descurca si un om in plus, i-ar incurca... Serios ? Chiar puteti face totul de unii singuri? Sunteti "Super Bartenderi" si eu nu stiu?

Eu unul recunosc, ca desi lucrez singur pe tura, cateodata mi-ar prinde bine putin ajutor. Nu neaparat la comenzi, cat la umplerea recipientelor de suc, la ducerea gunoiului cand este umplut, la mutatul de lazi, butoaie s.a.m.d .Toate astea fiind in timpul programului. (Nu am barback, nu am nimic). De aceea eu nu inteleg ce este asa de rau in a primi ajutor ? Va scade cota? Dati dovada de vulnerabilitate sau ce? Ati auzit vreodata de colaborare ? De team work? Stiti cu ce se mananca?  Oare nu este mai usor sa fii ajutat ca timpul de set-up/preparare/servire sa fie mai scurt ca sa puteti servi cat mai multi clienti? Si in cazul acesta sa faceti vanzare cat mai multa (facand patronul fericit) si tips cat mai mare? (Sa fii si voi fericiti) Mai este nevoie de vreun alt argument?
 
Pana si cei mai buni barmani din lume pe care ii vedem prin reviste si internet au echipe intregi in spate care ii ajuta in diferite probleme.

Ganditi-va bine la aspectul acesta data viitoare cand mai primiti pe cineva in bar. Daca chiar nu aveti chef de nimeni, nu este mai simplu sa spuneti "NU" din prima? Ce rost are sa va comportati asa? Nu va ganditi ca cel care calca pragul unui bar pentru prima oara vede in voi un model de la care ar vrea sa afle cat mai multe? Daca voi sunteti respingatori, o sa ii taiati orice elan si isi va schimba optica pentru totdeauna in ceea ce priveste lumea barului..

Este ok sa ii treceti pe noii veniti si prin ciclul de spalat pahare, deoarece aici este o problema mare cu paharele din localuri. Cred ca mai mult de 90% din locatiile din Romania au paharele murdare..Nu ma credeti? Uitati-va putin la cele pe care le aveti in dotare...  Aratati-le cum se spala corect si treceti mai departe. Nu ii lasati pe tinerii aspiranti sa se scufunde cu totul in bazine/chiuvete s.a.m.d...



Cu alte cuvinte....Nu le distrugeti visul ! Nu aveti nici un drept ! Chiar daca multi dintre voi ati trecut prin aceeasi situatie....





Barmanii noi vs Barmanii rezidenti

Dupa ce am facut incalzirea este timpul sa transam mai adanc problema si sa studiem si acest fenomen. La noi in tara , cand te angajezi intr-un local nou, in 90 % din cazuri esti privit cu dispret din prima de catre colegii de dupa tejghea.. Te privesc de parca ai venit sa le iei painea de la gura. Daca vrei sa afli ceva, slabe sanse sa primesti vreun ajutor. Toti se uita la tine ca la un intrus. Daca mai esti si bun in ceea ce faci, poti sa iti iei la revedere. Iti cauta mai mereu nod in papura si cauta in orice fel si chip sa te desconsidere in fata sefului/sefilor.

Dar de ce aceasta mentalitate? Eu stiu ca atunci cand un barman se angajeaza undeva se angajeaza pentru ca:

1. intra in locul cuiva care a plecat / a fost dat afara
2. locatia s-a marit si are nevoie de oameni
3. afacerea merge bine, iar barmanii actuali nu mai fac fata si au nevoie de inca un om in plus

Oricare ar fi motivele, este limpede ca a venit sa lucreze, sa ajute. In cazul acesta nu ar fi mai bine ca barmanul nou venit sa fie ajutat de ceilalti pentru a se integra cat mai repede si cat mai bine in colectivul respectiv ? Pentru ca intreaga locatie sa dea randament .. Mai aud vorbe de genul "lasa ca daca e asa de bun cum se aude se descurca el".
Oameni buni, barul nu este locul in care sa ne masuram sculele. Care o are mai mare !? Barul este locul in care noi, barmanii, trebuie sa dam cei mai bun pentru a face clientii fericiti. Atat ! Restul sunt detalii...

E ca si cum ai veni de la camp cu caruta trasa de 1 cal si refuzi sa inhami altul care sta pe marginea drumului doar pentru ca are alta culoare..Zic si eu... O prostie crasa !



Barmanii vs sefi de sala sau  maître d’hôtel / manageri / finantatori sau patroni

In general relatia dintre barmani si sefi de sala sau  maître d’hôtel / manageri / patroni este perceputa gresit iar cel mai trist este ca este perceputa asa de ambele parti. De barmani, care nu stiu exact unde se incadreaza job-ul lor si de restul pentru ca nu stiu / nu vor sa stie care sunt persoanele in subordinea lor.

Sefii de sala / maître d’hôtel sunt primii in ceea ce inseamna excesul de zel. Vorbesc de cei de la noi. Majoritatea dintre ei (sunt unii care sunt chiar ok) sunt nescoliti, habar nu au cu ce se mananca meseria si sunt de regula promovati pentru ca fac parte din personalul vechi. Ceea ce nu stiu ei (si multi altii) este faptul ca jurisdictia lor se termina la tejgheaua barului.

Am vazut foarte multi barmani care faceau diverse lucruri deoarece asa zice sefa/seful de sala...Fratilor , treziti-va ! Seful de sala, este sef de sala. Adica "sef" peste ospatari/ajutori/runners s.a.m.d . Barul este cu totul si cu totul o alta chestiune. Faptul ca legislatia din Romania cere ca un sef de sala sa aiba minim 2 cursuri de calificare facute (de regula ospatar + barman) nu schimba cu nimic polii situatiilor. Ganditi-va, el a facut un curs de calificare . Adica level 1, in care incepi sa inveti mecanismele job-ului si atat. Nu are nici o continuitate cand tu ca barman dupa ce ai facut cursul acesta (care este obligatoriu din cate stiu eu) ai o continuitate. Lucrezi in domeniu, poate  mai prinzi un training, vreo specializare ceva. Esti in spatele barului tot timpul,  asa ca de ce sa vina altul sa iti spuna cum sa iti faci treaba? Pentru ca are doua diplome si tu una? BuLLsHit !!

 Facand o comparatie cu alte domenii, e ca si cum un electrician i-ar spune unui instalator unde sa faca scurgerile la dusuri atunci cand construiesc impreuna un bloc.

Relatia dintre un sef de sala /  maître d’hôtel nu trebuie sa fie decat una de colaborare. Nu este unul mai presus decat altul. Desi fac parte din domeniul F&B (food and beverage) sunt doua arii total diferite...


Cand vine vorba de un manager, situatia se schimba drastic. De cate ori nu ati patit sau sa fiti macar martori la situatii in care venea managerul si punea un barman sa faca ceva doar pentru simplu fapt pentru ca "asa vreau eu" .  Eu unu cand aud asa ceva simt cum imi vine sangele-n cap, gata gata sa explodeze...

Sa stiti de la mine, cine va veni vreodata cu o asemenea afirmatie la voi, puteti sta linistiti ca este fara doar si poate un habarnist. Doar cel care nu stie nimic si nu are argumente solide va veni cu asa ceva. In situatia aceasta aveti doua optiuni: 1. Sa ii dati vreo 2 sa isi revina 2. Sa plecati imediat din locul acela. Atat si nimic mai mult...


Ultima dar nu cea din urma treapta ierarhica o reprezinta patronii...Cei care finanteaza locatia si totodata cei care iti platesc salariul. Fiind vorba de banii lor este normal sa ascultati de ei si sa faceti ceea ce va spun. Chiar daca unele lucruri nu sunt pe placul vostru, dar asta este. El e omul cu banii, trebuie facut ce zice el.  Insa mare atentie ! Am vazut/auzit cazuri in care venea patronul si il punea pe barman sa ii curate parbrizul, sa ii spele masina s.a.m.d. WTF ?

Un lucru ce nu il pricep multi este ca desi noi barmanii, lucram in industria ospitalitatii (ce o mai fi insemnand si asta) si servim oameni, nu suntem servitori ! Sunt doua chestii total diferite. Suntem in spatele barului pentru a face clientii sa se simta cat mai bine, sa le aducem un zambet pe buze.  Faptul ca prestam servicii pentru care suntem platiti nu inseamna ca suntem platiti sa inghitim toate mizeriile ce ni varsa toata ziua intr-un pahar cu apa...

Fiti cu bagare de seama si nu (mai) acceptati porcariile astea ! Suntem oameni in primul rand si in al doilea rand suntem profesionisti in formare ! Avem dreptul la un mediu de munca cinstit si corect !


Relatia dintre barmani in general


M-am decis sa punctez cateva chestii si aici deoarece aici cred ca sunt cele mai mari probleme la momentul actual.
Avem foarte multi barmani buni la nivel national, barmani cu potential dar lucrul ce ma mahneste cel mai tare este ca nu suntem uniti...Specific poporului nostru, sunt formate bisericute si in acest domeniu si nu stiu daca este cel mai bun lucru pentru noi, pentru clientii nostri.
Ma uit pe internet si vad filmulete pe la altii in strainatate cum vin barmani de peste tot si se aduna si fac ceva impreuna: fie ca e vorba de un show in scop caritabil, fie ca e un meci de softball, etc..
La noi este exact invers...Adica...Come on ! Where is the love ?
Noi barmanii ar trebui sa fim cu totii uniti, sa ne sprijinim reciproc , sa ne ajutam unul pe altul... Dar realitatea este alta din pacate...

Am mai spus-o si am sa ma repet: Daca noi barmanii nu ne sustinem intre noi, nu o va face nimeni..Asadar haideti sa uitam ce a fost pana acum si sa pasim intr-o noua era... Sunt constient ca pentru asta va fi nevoie ca oamenii sa-si schimbe conceptiile, perceptiile, mentalitatile etc...Dar pentru asta este nevoie sa ni le schimbam noi insine mai intai..  Incet, incet vom reusi. Sunt sigur de asta ! Cum spune si Gary Regan:



  "Bartenders can change the world, one happy customer at a time"



Pana data viitoare,
Toate cele bune















6 comentarii:

  1. Ce mi-a placut blogul asta,maxim ! Cand am inceput sa imi caut de munca prin Cluj am dat peste tot felul de barmani descrisi de tine. Era un barman vechi intr-un club mare din Cluj,cu experienta si atitudine(frate),care niciodata nu avea marunti pentru rest si trimitea pe cei de pe service sa-i schimbe bani ...pana m-a trimis pe mine de doua ori si a treia oara i-am spus frumos:`Cred ca cel mai potrivit ar fi inainte sa vii la munca sa mergi sa-ti schimbi ceva bani pentru rest sa nu mergem noi un jumate de km sa ne rugam de toate vanzatoarele de la chioscuri sau taximetristi sa ne schimbe 2 milioane`,iarna. A fost ultima seara petrecuta in acel club ! Si vai ce bine-mi pare ca nu am ramas acolo ! Atitudinea de `eu stiu mai bine si tu esti un nimeni` e din pacate prezenta in mai multe domenii nu doar `horeca`. M-a atins adanc ce ai scris aici si nu pot sa nu iti spun o mica poveste : Am facut cursuri de barman,am studiat mult,mult despre bauturi si cocktailuri,de unde am crezut eu ca e mai bine,mi-am cumparat carti si imi dau interesul sa inteleg cat mai mult despre cum se mananca meseria din spatele barului. Fiind la inceput evident ca m-am concentrat sa invat cum se face o bautura si in special cum se face de calitate pentru a avea acea siguranta cand prepari o bautura ca stii ce faci. Pentru asta ai nevoie de ceva timp,logic. Dar e foarte dureros,cand iti dai interesul sa fie bine,sa faci un lucru de calitate si esti dat afara,fara resentimente pentru ca tu nu te-ncadrezi anumitor standarde. E greu de descris in cuvinte cand iti doresti atat de mult sa fii acolo,sa te implici si dupa aia ti-i se taie tot de la o zi la alta doar pentru ca [...] Asa ca,in continuare am sa fac ceea ce imi place,sa socializez cu oamenii si sa le fac ceva de baut care sa le placa,asa din suflet,in fiecare pahar pentru ca-mi face mie placere sa vad un zambet !
    Numai bine,colegu 

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutare ! Multumesc ca ti-ai facut timp sa citesti postarea scrisa de mine si ma bucur ca ti-a placut. Stiam ca mai sunt cazuri ca cele descrise de mine si de tine prin toata tara si tocmai de aceea am vrut sa fac aceasta postare, tocmai ca viitorii barmani care or sa vina, sa nu mai treaca prin aceleasi situatii prin care am trecut si noi. Sper sa ajute pe cineva ! Toate cele bune

    RăspundețiȘtergere
  3. tocmai ce am dat peste acest blog,tin sa te felicit.Este genial si spui lucrurile exact cum sunt.Si eu sunt nou in domeniu,insa am avut norocul sa dau peste un barman care m-a invatat oarecum anumite lucruri...ce e drept,a oferit un 40% din tot ceea ce stia,dar suficient cat sa ma faca sa realizez cat de mult imi place meseria asta.Deci pot spune,ca misiunea sa a fost indeplinita.Insa da,in Romania e jale...oriunde te-ai duce fie ca vorbim de barman sau ospatar la angajare,esti privit precum un terorist ce a venit sa ucida.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Marian ! Multumesc frumos ca ti-ai facut timp sa arunci o privire si in curtea mea. Este adevarat ceea ce zici, situatia actuala lasa de dorit, dar incet incet lucrurile se schimba. As putea zice chiar pe zi ce trece. Trebuie doar sa avem rabdare si sa nu mai permited sa se repete istoria. Te salut si toate cele bune !

      Ștergere