9/05/2012

Ustensile de bar - partea a 2-a






Salutare!

O sa profit de faptul ca sunt bolnav cateva zile (ce ciudat suna) si o sa mai adaug o fila in acest mic ghid pentru barmani. Asa cum v-am promis o sa continui sirul postarilor legate de ustensilele de bar. Asadar, sa incepem:


Muddler


Indispensabil din trusa unui barman, acest instrument  se imparte in 3 categorii: fine, masher si grinder. Practic aceasta categorisire se refera la capatul cu care este prevazut muddler-ul si implicit la functiile sale.  Masher este pentru citrice, grinder pentru gheata iar ultimul, fine este pentru ierburi , seminte etc. Presupune o usoara presare a lor pentru o eliberare mai subtila a aromelor. Nu este recomandat sa folositi celalalte tipuri pentru a executa aceasta operatiune. Este chiar interzis ! Si apropo, nu il mai numiti pisalog , este total neprofesionist !
In ziua de azi, sunt foarte multe modele in ceea ce priveste acest instrument, dar o sa va arat doar cele mai interesante. Ele sunt:

Pug Muddler

Un muddler folosit de barmanii "old school" dar foarte eficient ! Este facut manual, din diferite tipuri de lemn cum ar fi artar, cires sau jotoba. Este rezistent, te poti baza pe el oricand si lucrul ce imi place cel mai mult la el este partea de sus care este facuta special pentru a se potrivi cu podul palmei. Barmani ca Angus Winchester, Gary Regan, Dale Degroff au asa ceva si sincer nu ma surprinde acest lucru! Am avut ocazia sa tin in mana asa ceva si va spun  ca este un lucru deosebit. Il gasiti aici !



Pro Crush

Un muddler aparut recent pe piata internationala dar care in scurt timp a atras simpatia barmanilor.Motivul principal este ca este singurul muddler din cate cunosc la ora actuala care este ergonomic.Si anume, gaura aceea din varful cozii este facuta special pentru a putea introduce degetul mare, astfel incat atunci cand faceti muddling , miscarea sa fie una naturala. Ce imi mai place la el este ca este facut din materiale de calitate si ca il puteti folosi si pentru a sparge gheata. Este fabricat de catre cei de la Uber Bar Tools si iarasi ce mi s-a parut interesant a fost faptul ca are un cod de serie unic si in caz ca ai vreodata probleme cu el , cei de acolo ti-l vor schimba. Sincer, cand l-am cumparat eu, pretul era de doua ori cat este acum, dar a meritat fiecare banut. Vi-l recomand cu caldura.Mai multe despre el gasiti aici.

Alte tipuri:


































Lingurita de bar

Este una dintre cele mai vechi ustensile din trusa noastra, avand origini pana in paleolitic, insa lingurita noastra care o stim cu totii este descendenta direct a linguritelor folosite in farmaciile franceze din secolele 17 si 18. Erau folosite pentru a masura anumite cantitati de medicamente iar capatul plat era folosit pentru dizolvarea anumitor pastile in diferite solutii.

Prima varianta scrisa a acestor lingurite a aparut in catalogul "Farrow & Jackson" din 1898 in categoria "lingurite franceze pentru farmacii" . Tot in acelasi catalog au aparut de asemenea si niste lingurite numite "mazagran" (oras in Algeria, faimos pentru cafeaua ce se gaseste acolo) care au fost vandute barmanilor englezi si americani ca fiind lingurite de bar. Astazi , la fel ca si celalalte instrumente, au evoluat, datorita si influentetei masive japoneze ,  dupa cum urmeaza:


French
Clasic

Urban Bar


Bonzer
Pro Stirer







Teardrop
             Serpent


Trident



Hoffman


Leonore

Victorian

Alte lingurite:

In ultima vreme, au aparut tot felul de lingurite prin trusele barmanilor profesionisti, majoritatea imprumutate de la colegii nostri bucatari, dar si din alte domenii.. Haideti sa vedem despre ce este vorba:

Lingurite de masura

Imprumutate din bucatarie, aceste lingurite sunt o necesitate cand vine vorba de masurat diferite cantitati de lichide pe care in mod normal nu le poti masura cu lingurita de bar. Dar cel mai des sunt folosite pentru ingredientele vascoase: siropuri, reductii, etc..






Lingurite de Absinth

Foarte rare la noi in tara, dar incet incet incep sa prinda popularitate. Sunt folosite pentru prepararea absinth-ului traditional, dar uneori sunt folosite ca si suport pentru diverse decoruri. O sa vorbesc mai multe despre ele atunci ca va fi postul despre Absinth.




Lingurita Black & Tan

Sunt folosite de regula de catre cei care toarna bere in straturi, dar mai nou poate fi adaptata diverselor pousse caffe-uri. Daca stii ca nu ai o mana stabila, atunci, lingurita aceasta este raspunsul. :)




Lingurita pentru lichide vascoase

Desi predominant este folosita pentru miere, astazi poate fi folosit pentru orice lichid vascos. Acea indoitura este pentru o pozitionare perfecta deasupra paharului. Este o lingurita ce te ajuta deoarece in timp ce tu ai turnat lichidul, o lasi acolo pe pahar pentru a se prelinge toata cantitatea, in timp ce tu faci altceva. O gasiti in orice magazin mare de la noi, iar pretul este foarte ok.


Lingurite pentru diverse intrebuintari:
























Storcatoare de suc manuale

Au aparut odata cu noile tendinte in care barmanii mixologi s-au hotarat sa renunte la diversele mixuri si au inceput sa prepare juice-urile fresh, majoritatea fiind cele din citrice. Un lucru cat se poate de bun. Am vazut ca si la noi in tara au inceput sa se miste lucrurile in privinta asta, ceea ce ma bucura nespus !

Un lucru ce as vrea sa il punctez la aceasta sectiune este ca desi sunt storcatoare manuale , nu se numesc "manual storcar" !! Este o "perla" scoasa de catre cei mai "tari" din bransa noastra.  Desi toate au ca termen generic "manual squeezer" (storcator manual) ele de fapt se impart in 3 categorii: reamer, mexican elbow si manual juicer.

Reamer

Este cel mai popular dintre cele trei si cel mai vechi. Cred ca fiecare dintre noi avem acasa, undeva printr-un sertar, prima versiune a acestei ustensile. Sunt foarte ieftine si se gasesc la tot pasul.


















Mexican Elbow

Este storcatorul folosit pentru lime.Este mai mic decat manual juicer-ul si este fabricat din metal. Numele vine de la faptul ca atunci cand este deschis seamana cu un cot iar mexican de la faptul ca printre primele bauturi ce au inceput sa fie preparate cu suc proaspat de lime cu ajutorul acestei ustensile au fost daisy-urile. (daisy = Margarita)





























Manual Juicer


Este mai mare decat mexican elbow si este folosit in mod special pentru stoarcerea lamailor.


Zyliss

Alloy











Amco Vintage















Paharul de amestec

Folosit in mod deosebit pentru prepararea bauturilor prin metoda stir, acest simplu pahar de amestec a fost supus si el la fel ca si celalalte instrumente la termenii evolutiei. Astfel de la paharul classic, avem astazi niste modele care ar face curios orice sceptic. Ele sunt:

Yarai
Boston

Padle

German







Extra Large Stemmed











Gallone






















Mario Hofferer





Swizzle Stick

Daca mai tineti voi bine minte, v-am povestit la postul despre metodele de preparare a bauturilor de metoda "swizzle" care se face cu ajutorul unei "crengute exotice" numite "swizzle stick".Ei, aflati ca pana si aici exista o clasificare.Termenul generic pentru ele este swizzle stick dar ele se impart mai departe in:

 Bois Le Le

Cel mai des folosit instrument pentru metoda swizzle. Practic este terminatia unei crengi apartinand unui copacel din familia "Quararibea turbinata". Daca mergeti pe viitor prin Caraibe sa stiti ca il gasiti prin toate insulele de acolo. Este 100% natural si este facut manual. Ce ar fi de retinut la el este ca este FOARTE sensibil. Al meu s-a rupt in 2 timpi si 3 miscari. Si nu a fost nevoie sa il fortez.Asa ca mare grija unde il depozitati ! 



Habarka

Sincer sa fiu, nu am vazut asa ceva pana sa vad prezentarile lui Stanislav Vadrna din iarna si am dat iar de el intr-un filmulet din cadrul concursului Bols Around the World. L-am contactat pe individul respectiv si a fost mai mult decat dornic sa imparta cu mine cateva lucruri despre acest instrument. Asadar:

La fel ca si "bois le le" habarka este 100% natural si facut total manual. Este originar din Slovacia iar diferenta dintre cele doua este clar specia copacului din care este facuta. In cazul acestui instrument, de regula se face din varful arborilor lor nationali care nu sunt mai mult decat niste brazi...



Molinillo

Inventat de catre colonistii spanioli din Mexic undeva prin anii 1700, acest instrument nu a scapat nici el neobservat de barmanii mixologi.Initial a fost folosit pentru prepararea ciocolatei calde (si inca se mai foloseste prin tarile latine) dar astazi in bar se poate folosi la aproape orice bautura ce contine gheata crused.
Sincer mi-ar placea sa vad si la noi in tara bauturi preparate cu acest instrument.




Avand in vedere ca cele 3 instrumente de mai sus sunt destul de dificil de procurat, in ultima vreme au aparut aceste ustensile metalice care au avantajul ca sunt mult mai durabile si rezista mai bine la socuri. Din punctul meu de vedere, nu se merita pentru ca in primul rand sunt foarte scumpe si in al 2-lea rand ar fi pacat sa dam cu piciorul la niste traditii vechi de sute de ani, nu-i asa ?




Cam atat deocamdata !
Pana data viitoare, toate cele bune !
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu