7/07/2012

Semnal de alarma !!!


Salutare !

De mult am vrut sa va scriu aceste randuri, doar ca nu am gasit momentul potrivit. Iata ca a aparut ! :)


Vreau sa incep cu un eveniment ce a inceput de astazi , unde toata atentia bartending-ului mondial  este indreptata catre "Global World Class Finals" ce are loc la Rio de Janeiro, Brazilia. 
Acest concurs este considerat a fi  cea mai mare competitie pentru barmani facuta vreodata. Acolo se da ora exacta in bartending-ul modern. Cei mai buni dintre cei buni se intrec pentru titlul suprem: "Barmanul Anului ". 


Noi ? Barmanii romani? Stam . Stam ca niste ciumeti , geana pe facebook, poate - poate ne arunca astia de acolo vreun os, vreo poza, vreun filmulet ceva , sa vedem si noi ce se intampla acolo, cum se lucreaza la cel mai inalt nivel in spatele barului.

Stam si ne uitam, pentru ca sanse sa ajungem acolo prea curand nu sunt. Nu pentru ca nu am avea oameni talentati in tara, care mananca, beau, respira bartending 24 din 7. Avem asa ceva. Slava cerului !  Barmani cu o nepotolita sete de cunoastere a celor mai adanci secrete ale bartending-ului.
Ce nu avem (cand spun nu avem, ma refer la noi, barmanii romani) , asta este mai dureros. Este foarte simplu. Nu avem  acces ! Cand spun asta, nu ma refer la faptul ca Romania ar fi respinsa  din start de la asa o competitie. Ma refer la faptul ca atunci cand la noi in tara are loc o asemenea competitie, se face deseori cu "usile inchise". Stiu doar reprezentantii firmei respective, asociatia/agentia de barmani cu care colaboreaza (normal) si cativa apropiati. Foarte putina lume stie.  Si la noi in tara cum marele conglomerat este reprezentat de firma X, care colaboreaza cu asociatia de barmani Y, care vrea sa isi promoveze barmanii W si Z, restul nu au ce cauta. Nu vreau sa dau nume deoarece nu vreau sa se inteleaga gresit intentia acestei postari. Nu este pentru a denigra anumite persoane, firme, asociatii de barmani etc...ci pentru a trage un semnal de alarma pentru toti ceilalti care isi doresc sa faca o cariera din asta. Sa nu se mai lase calcati in picioare !

Ok, sa revenim. Competitia aceasta despre care va vorbesc, este facuta in stil piramidal. Se face in fiecare tara unde exista produsele brandului respectiv, dupa care castigatorul national, merge mai departe unde va trece prin alta triere.Si tot asa. Pana se ajunge la numarul de 50 de barmani din toata lumea.

Intr-o zi, cand stateam la o tigara cu un coleg de-al nostru, barman in alt oras, a venit vorba de aceasta competitie si am aflat cu stupoare ca in urma cu 2 luni (de la momentul discutiei noastre) a fost si la noi in tara acest concurs, doar ca a fost cu usile inchise. Motivul? Nu se stie... Ei...vi-l zic eu. Motivul este simplu: promovarea "barmanilor" de elita din tara. Nu are rost sa mai fie o competitie corecta, deoarece cine merge acolo, trebuie sa fie cel putin zeu. Ei, aflati ca "barmanul" care a castigat etapa nationala la noi, nu a facut nimic mai departe.

 Pun in ghilimele barman, deoarece acele persoane care accepta asa ceva, nu sunt barmani . Sunt doar niste prostituate ! Scuzati-ma . Ceea ce fac ei este prostitutie... Se vand pentru niste bilete "moka" la diferite cursuri, seminarii prin strainatate iar cand ajung in fata faptului implinit, o dau chix. Si nu fac decat sa ne traga in jos, pe cei care chiar vrem sa facem ceva in sensul acesta.

 Sa va dau niste exemple:

2011 - concurs la bucuresti pe rom, castiga exact un membru al agentiei / asociatiei de barmani care a organizat concursul (oricum mi se pare foarte "neortodox" ca o agentie/asociatie de bar care organizeaza concursuri si face si parte din juriu, sa isi lase membrii sa participe)

2011 - concurs la bucuresti pe tequila, castigatorul, merge in strainatate, reprezinta Romania si cand urca pe scena, nu si-a dat seama ! (cica) ca inca mai are tigara aprinsa in gura ! Foarte profesionist ! La noi a luat locul 1 cu coronita doar !

2012 - concurs la bucuresti pe rom, castigatorul , care nu este nimeni altul decat organizatorul, avand in juriu pe colegii sai de la respectiva asociatie/agentie, pleaca peste mari si tari, totul moca si la concursul adevarat, ia penultimul loc dintr-un numar de peste 20 de participanti .


Fain, nu? Si atunci intrebarea mea este: daca barmanii care chiar isi doresc asa ceva, nu au loc de "profesionistii" de astazi din domeniu, atunci noi ca si cultura de bar, inspre ce directie ne indreptam?


Competitia este cea care formeaza barmanul , care te pune in situatii nemaintalnite, care te modeleaza ca si profesionist. (ca totusi, aceasta este o meserie pana la urma). Dar daca competitiile de la noi, majoritatea, sunt doar niste paravane pentru un mod de a face usor bani  (ca pana la urma, despre asta este vorba) de catre unele agentii/asociatii , nu e de mirare ca majoritatea barurilor sunt intesate cu amatori si barmani de week-end. ...

O alta mare problema sunt trainingurile de pe la noi care se fac si nu se fac in acelasi timp. Scriu asta pentru ca am discutat zilele trecute cu cineva despre un training care este in toata tara si pentru care in ultimul moment s-a decis renuntarea la orasul meu, deoarece si-au dat seama ca exista alt oras care nu a beneficiat niciodata de training-uri, si atunci merg la ei. Ok, foarte frumos si de apreciat ca sunt bagati toti barmanii in seama, dar eu , ca individ, ce vina am ca acolo nu s-au facut training-uri? Sunt si eu , la fel ca si cei de acolo, consumator si in acelasi timp si promovez brandul respectiv. Il integrez in diferite programe, pentru a avea o crestere in vanzari pe segmentul acesta.

Oare nu trebuia facut de la inceput un plan de catre firma care organizeaza asa ceva si sa vada exact orasele defavorizate si sa mearga acolo direct? Nu dupa ce faci planul, anunti lumea, pui numele orasului pe fliere, anunti ca s-a schimbat. Este total neprofesional.
 Eu, cu riscul sa ma repet, ca si consumator si promoter al brandului respectiv, imi doresc si am dreptul la o educatie corecta in sensul acesta !

O alta problema legata de training-uri ( ca daca tot am inceput sa vb si despre asta sa termin macar), sunt barmanii care afla de ele, dar nu anunta pe nimeni. Merg doar ei, sa capteze cat mai multe informatii...

Fratilor, nu mai fiti tampiti ! Credeti ca daca mergeti la un training pe ascuns, deveniti mai buni ? Am spus-o si am sa o mai zic odata: Ca sa evoluam din acest punct de vedere ca si tara, trebuie sa evoluam toti odata !! Nu se poate sa avem barmani la Masterclass (si vom avea pe viitor) si sa fie altii care nu stiu sa faca un Gin Tonic . De aceea este esential sa impartasim toate cunostiintele pe care le dobandim , unii la altii !

 Imaginati-va cum ar fi fost daca Dale De Groff si Gary Regan si mai toti marii guruu ai bartending-ului modern ar fi tinut informatiile pentru ei.

Aici este momentul cand eu spun : STOP ! Nu mai vreau si nu mai accept asa ceva ! A trecut destul timp in care mai marii "barmani" ai tarii noastre au facut ce au vrut, fiind sustinuti si de marile agentii/asociatii si de asta am ajuns unde am ajuns.

Sper ca aceasta postare sa fie un semnal de alarma pentru toti cei care vor sa faca din bar o cariera pe viata ! Cat despre restul care o fac doar asa, sa stiti ca inca se mai fac angajari la spalatorii auto si la vulcanizari !

 Fiti destepti! Terminati cu aruncatul servetelelor in aer,  dati-va jos de pe tejghelele barurilor si incetati  cu shot-urile cu foc si apucati-va de treaba serios. Nu va mai lasati distrasi de toate porcariile ce se intampla in jurul nostru. Este randul nostru sa pasim intr-o noua era a bartending-ului si sa formam o comunitate de barmani civilizata, bazata pe profesionalism si respect. Este dreptul nostru de a avea o educatie si o dezvoltare corecta in sensul acesta ! Este datoria noastra sa oferim un mediu profesionist clientilor nostri !!



Si inca ceva:  daca noi, barmanii, nu ne sustinem intre noi, Nu o va face nimeni !!! Asa ca bagati bine la cap, nu mai fiti naivi ! Nu tot ce zboara se mananca ! 






2 comentarii:

  1. Adevarat! E motivul pentru care nu am mai participat la competitiile organizate de ei, cred ca s-a cam prins toata lumea despre cine e vorba:), din pacate unii inteleg gresit ce inseamna "barman" si mai rau inteleg ce inseamna "barman profesionist", inteleg gresit ce inseamna concurenta si nu inteleg ca e singurul lucru care te ajuta sa cresti fara sa te plafonezi. frumos articol cu punctul pe "i", sper sa puna multa lume pe ganduri. Catalin

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte adevarat ceea ce ai scris. Acum un an de zile vorbisem cu cativa colegi de breasla din Galati si incercam sa initiem o campanie impotriva celor care se numesc barmani doar pt ca sunt in spatele tejghelii dar nu fac diferenta intre lămâie si lime. Consumatorul nu face diferenta intre un barman adevarat si unul care s-a angajat doar ca sa isi plateasca facultatea, iar asta din cauza celor ce au angajat persoane neinteresate de aceasta arta (nu zic necalificati pentru ca si eu eram necalificat si nu stiam sa fac un Screwdriver cand am inceput sa lucrez ca barman dar mi-a placut si am continuat).
    Mie mi s-a intamplat la un training sa fiu lasat in spate doar pt ca sunt moldovean si pentru ca erau doi barmani angajati la un cocktail club din Bucuresti(nu dau numele) iar angajatorul lor era membru fondator al asociatiei care sustinea trainingul. La proba finala, cea practica, reusisem totul perfect, chiar trainerul mi-a zis asta dar pe hartie a aparut cu totul altceva.
    Cu stima, Catalin Munteanu!

    RăspundețiȘtergere