2/19/2015

Fratii nostri de peste Prut






Salutare,

Este prima postare pe anul acesta si am tinut mortis sa fie speciala. Cu totii stim ca scena bartending-ului mondial este din ce in ce mai complexa, avand barmani priceputi din fiecare colt insa in ultima vreme mi-a atras atentia marele val de barmani moldoveni care vin puternic din spate si care au un cuvant de spus in ceea ce inseamna bartending-ul. Asadar, o sa fac o serie de interviuri pe aceasta tema ca sa puteti si voi sa ii cunoasteti si sa le ascultati povestile, unele dintre ele chiar impresionante...

Sa incepem cu un interviu obtinut in exclusivitate pentru Bar D.O.M.E de la nimeni alta decat Eugenia Plesca!


Cum? Nu ati auzit de ea? Pacat. Ar fi trebuit! De cativa ani buni este mereu printre primele pozitii in ceea ce inseamna concursurile de mixologie din Republica Moldova. Chiar la ultimul ei concurs, Finlandia Cup, a fost singura participanta si a reusit sa ocupe pozitia 1. Parca imi suna cunoscut, eiii Aida? :) Gata. Nu va mai zic nimic. O las pe "Jenea" asa cum este cunoscuta printre colegii ei sa va povesteasca cate ceva despre ea.





1. Buna Eugenia, multumesc ca ai acceptat sa ne acorzi acest interviu. Pentru inceput, spune-ne cateva lucruri despre tine si cum ai ajuns "sa fii prinsa" de aceasta lume a barului. 

Buna! La varsta de 7 ani am intrat in lumea dansurilor si am crezut ca aceasta este menirea mea,  dar viata a aranjat in asa fel incat am inceput sa lucrez ca si chelnerita la 16 ani. Mereu mi s-a parut interesant ceea ce facea barmanul. Mereu il urmaream, cum prepara cocktail-uri, cum servea bauturile etc. Cand barmanul era ocupat, din cand in cand mai intram si eu in bar sa il mai ajut cu comenzile si atunci am inceput sa studiez bauturile si sa fiu din ce in ce mai interesata de acest subiect. In urma cu 3 ani, m-am cunoscut cu iubitul meu Constantin, iar el fiind barman mi-a recomandat sa urmez cursurile scolii PRO- Barman, de unde tocmai absolvise. Dupa ce am urmat acele cursuri am inceput sa inteleg cu adevarat ce inseamna sa fii barman, cum sa creezi noi arome etc. Este o arta precum dansul. Creezi cu sufletul si simti cu inima...

2. Cum vezi tu aceasta lume a barului? Ti-a fost greu sa te integrezi stiind ca cei mai multi care fac asta sunt din randul baietilor?

Lumea barului este un pic mai complexa si este reprezentata de barmanul care prepara bauturile, combinatiile de gusturi ce apar in urma prepararii, atmosfera pe care o creaza dar si locul unde lucreaza. Eu cand pregatesc un cocktail oaspetelui, in acea bautura las si o parte din mine, o particica din sufletul meu. Cum spune profesorul meu Rodion Prodan: "Bartending-ul este un stil de viata". Lucrand in bar incepi sa gandesti si sa vezi lumea cu alti ochi...


Din pacate, munca noastra nu este apreciata indeajuns de mult de catre managerii/patronii nostri, chiar daca barmanul este unul din persoanele cheie ale unui local. Daca ai un barman dedicat, atunci si veniturile vor fi pe masura. 

Eu sunt foarte bucuroasa si recunoscatoare in acelasi timp ca lucrez intr-un loc unde il am ca manager pe Dennis Kisnecian. Este un barman foarte bun care stie ce are de facut si in ciuda
experientei sale vaste, mereu gaseste cale sa o imparta cu noi, un lucru foarte imbucurator pentru mine si colegii mei.

Nu pot spune ca mi-a fost usor sa ma incadrez in aceasta sfera stiind ca meseria de barman se adreseaza indeosebi baietilor. In primul rand, pentru a lucra in acest mediu ai nevoie de o capacitate ridicata de a rezista la stres, munca fizica, lucru care nu este usor pentru nimeni. Chiar si pentru baieti. Foarte importanta este si munca in echipa, sa ne ajutam reciproc, sa ne sustinem unii pe altii. In bar trebuie sa domine armonia, oaspetii nu trebuie sa stie si sa auda in nici un caz ceea ce se intampla in interiorul barului.  


Oamenii de aici au pareri mixte legate de fetele care lucreaza in bar. Unii sunt mirati si ma privesc cu ochi admiratori in timp ce altii nu ma iau in serios. Asta nu m-a descurajat niciodata ci m-a facut sa merg mai departe si sa dovedesc ceea ce pot si stiu, lucru pe care l-am si facut in cadrul concursului Finlandia Cup. Mai presus de toate, mi-am demonstrat mie ca timpul, efortul si nervii mei nu au fost consumati in zadar.

3. Ca tot au adus vorba de Finlandia Cup. Ce ne poti spune despre aceasta competitie? Cum te-ai simtit atunci cand numele tau a fost strigat pentru treapta cea mai inalta a podiumului?

Finlandia Cup 2015 afost un concurs unde s-au punctat mai multe lucruri legate de tehnica pregatirii cocktail-urilor, modul de prezentare si aroma. Am avut de pregatit o bautura tip aperitiv, un long drink si o bautura quick mix, unde a trebuit sa improvizam pe loc. Am ales dintr-o cutie neagra niste ingrediente care imi erau total necunoscute si a trebuit sa prepar o bautura pe loc si sa precizez: denumire, reteta, pahar, metoda de preparare si contributia proprie. Am mai participat la acest concurs si in 2014. Daca pe vremea aceea ma multumeam doar cu faptul ca am participat, anul acesta am venit mai hotarata sa obtin un premiu. In momentul inmanarii diplomelor am stat cu sufletul la gura si am intrebat pe toata lumea daca au numarat cate diplome s-au dat pana la momentul respectiv. Am fost foarte bucuroasa cand s-a auzit numele meu si nici acum nu constientizez asta. Cred ca o voi face atunci cand voi zbura cu avionul deasupra norilor si ma voi indrepta catre Finlanda...

4. Ce planuri ai de viitor?

Mi-as dori sa ma concentrez mai mult asupra mea si sa aflu cat mai multe lucruri noi. As vrea sa explorez putin si partea de flair bartending deoarece sunt foarte curioasa de fel si in acelasi timp sa imi construiesc o baza. O sa incerc sa particip la cat mai multe concursuri, deoarece prin modul acesta voi capata experienta. Mai departe as vrea sa ma perfectionez in ceea ce inseamna invatarea limbii engleza (deja am inceput) si mi-ar placea sa lucrez pentru o anumita perioada de timp si in afara tarii.  As vrea sa fac o comparatie intre ce este la noi si ce este in afara in ceea ce priveste cultura de consum a bauturilor amestecate. Este in proiect sa deschid si o mini afacere de catering impreuna cu iubitul meu, dar nu ma grabesc, las lucrurile sa se aseze. 

5. Cum decurge o zi obisnuita pentru tine? Ce faci pentru a te perfectiona in continuare?

Indiferent daca ma aflu acasa sau la munca, pentru mine fiecare zi este activa. Ma straduiesc sa aflu mereu ceva nou, fie din carti ori interactionand cu oameni interesanti. Consider ca fiecare are ceva de invatat in fiecare zi de la oricine si ma straduiesc sa acord timp tuturor persoanelor din viata mea: rudelor, colegilor, iubitului dar si sportului. Cand se anunta diferite training-uri pentru barmani incerc sa le frecventez pe toate pentru a acumula cat mai multe cunostiinte. De la barmanii experimentati dar si de la oamenii simpli.

6. Existe vreo personalitate din lumea barului pe care o ai drept model? Daca da, de ce?

Nu pot judeca dupa povesti auzite de la altii sau carti, asadar nu am un idol in ceea ce priveste arta barului dar de-a lungul parcursului meu au fost numerosi oameni care m-au inspirat si sustinut. Am mai povestit de ei si la inceputul interviului. Primii pe lista ar fi sotii Prodan: Rodion si Natalia. Rodion fostul meu profesor si sotia sa care il sustine neconditionat, dar nu as putea sa nu mentionez macar o clipa si pe iubitul meu, Constantin Pridanov. Toti sunt niste barmani iscusiti si sunt recunoscatoare sortii pentru ca mi i-a adus in cale. Alti barmani de renume care m-au impresionat au fost Iaroslav Panov (Rusia) si Pekka Pellinen (Finlanda). Cel din urma este cel care m-a sustinut si in timpul concursului.


7. Ce ne poti spune despre nivelul bartending-ului din Moldova?

Arta barului exista de mult in Moldova insa cred ca acum incepe sa prinda din ce in ce mai multa amploare datorita noului val de barmani proaspat iesiti de pe portile scolii de barmani PRO-Barman. Pe langa acestia mai sunt si barmanii autodidacti care au invatat unele din secretele meseriei din diferite carti, tutoriale pe youtube sau diferite materiale de pe internet. Cred ca cel mai important este ca atunci cand faci ceva trebuie sa pui suflet iar rezultatele se vor vedea numaidecat. Exista si la noi persoane care inca mai beau whisk(e)y cu cola sau rom cu cola dar incet-incet au aparut si oameni care au cunostiinte despre cocktail-uri si care sunt deschisi la ceva nou, acordand tot mai multe incredere barmanului.  As putea spune ca arta de a bea este in curs de dezvoltare aici...



8. Spui ca tara este in proces de dezvolare in ceea ce inseamna cultura de consum a oaspetilor. Ce faci pentru a putea imbunatati acest proces?


De fiecare data cand am oaspetii la bar, ma straduiesc sa le ofer o noua perceptie asupra gusturilor si senzatiilor. Totul depinde de barman. Doar el este in masura sa profite de ocaziile oferite si sa le serveasca oaspetilor informatii, concepte si bauturi. Fara doar si poate, un barman poate ajunge sa fie si un psiholog. Mai departe el trebuie sa fie deschis, serviabil si carismatic. Sa aiba o capacitate mentala foarte buna, un zambet sincer si frumos si nu in ultimul rand sa stie cum sa amestece bauturile.

9. Ce faci atunci cand nu iti iese ceva asa cum ti-ai propus pe plan profesional? Ai avut vreun esec pana acum?


Nu imi aduc aminte sa fi avut vreun esec pe plan profesional dar daca ceva nu imi merge asa cum am planuit, nu stau cu mainile in sold. Merg mai departe, sperand la ceva mai bun. Am incredere in mine.

10. Suntem pe ultima suta de metri. Ai vreun mesaj pe care vrei sa il transmiti barmanilor romani?

Iubiti ceea ce faceti si atarnati-va cu seriozitate! Fiecare barman trebuie sa fie cu sufletul curat si deschis. Sa nu fure si sa fie sincer. Sunt manageri care nu saluta alcoolismul la munca si eu consider asta un lucru firesc. Puneti suflet in tot ceea ce faceti, in munca de zi cu zi, in cocktail-uri si atunci totul se va primi de minune!




Cam asta a fost mica noastra discutie cu Jenea. Cu siguranta ar mai fi fost multe lucruri de discutat, dar daca aveti alte intrebari pentru ea o puteti gasi pe facebook aici. Pana una alta, daca aveti drum spre Chisinau, lasati cramele de la Cricova (nu vor pleca nicaieri) si mergeti degraba la "Room Cafe" unde o puteti gasi pe Eugenia in spatele barului. Cereti-i un cocktail, relaxati-va si lasati-o sa va impresioneze! :)

Pana data viitoare,
Toate cele bune

P.S: Multumesc baietilor de la Black Elephant pentru traducere si adaptare. Mai multe despre ei in curand... :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu