Salutare,
De cate ori nu ati patit sa vedeti ceva pentru bar, sa vi-l
doriti, sa il cumparati si dupa aceea sa fiti dezamagit de acest lucru?
Eu unul am patit-o de multe ori, asa ca pentru a putea veni in ajutorul vostru, am introdus aceasta sectiune in care voi discuta despre lucrurile care imi cad in mana pentru a va putea face o idee mai buna despre ele.
Eu unul am patit-o de multe ori, asa ca pentru a putea veni in ajutorul vostru, am introdus aceasta sectiune in care voi discuta despre lucrurile care imi cad in mana pentru a va putea face o idee mai buna despre ele.
Fiind prima postare de acest gen, voi incepe cu cateva din
ultimele ustensile de bar cu care am luat contact. Am inceput cu ustensilele
deoarece stau si ma uit la trusa mea de bar si descopar ca sunt chestii pe care
nu le folosesc sau nu le-am folosit niciodata si care stau degeaba.
Ultimele care au ajuns in posesia mea sunt:
Ultimele care au ajuns in posesia mea sunt:
a) RX Martini Dropper
Am dat peste acest instrument din greseala pe un site din
America si mi-a placut din prima. Problema mea legata de el era faptul ca nu
era nou si ca pretul era destul de ridicat (49$ plus taxe). Am cautat pe net si
la alte magazine sau alti utilizatori dar nu mai era nici unul. Era singurul.Am zis sa mai astept un pic, sa vad poate se mai reduce dar din pacate intr-o
zi am vazut ca s-a vandut.Sincer, mi-a parut rau dupa el dar parca nu as fi
platit atatia bani pentru el.
Dupa vreo saptamana, citind una din revistele mele preferate
online, am constatat cu stupoare ca in editia respectiva era un articol
destinat acestui RX Martini Dropper.De acolo am putut sa aflu mai multe despre
el, la ce foloseste si cateva informatii despre producător.
Marea mea mirare a fost atunci cand dupa ce am citit
articolul, am cautat inca o data pe internet si am fost foarte surprins ca am
gasit unul nou nout la jumatate din pretul cu care fusese celalat.Ce noroc!
Rx Martini este o companie cu vechime in America care de-a
lungul anilor a creat o sumedenie de obiecte folositoare pentru baruri. Acest "dropper" este unul dintre ele.
In principiu, nu este decat o pipeta foarte mare, de
lungimea unei sticle standard de vermut. Este prevazut cu un dop de pluta si cu
o pompita sub forma de maslina verde. Dopul de pluta se potriveste pe orice
sticla de vermut si etanseaza foarte bine. Corpul pipetei este din sticla si
este cam delicata asa ca este nevoie de grija mare atunci cand umblati cu ea.
Ce face deosebita aceasta pipeta este faptul ca ea se pune
in interiorul sticlelor de vermut. Scopul este ca atunci cand ai de preparat un cocktail "Martini" cat mai "dry" sa pui cu usurinta cateva picaturi de vermut fara sa fie
nevoie sa mai desfaci sticla si sa masori cu jigger-ul.
Fiind un lucru care nu se mai fabrica in ziua de azi, este
un subiect garantat de discutie cu impatimitii de bauturi Martinis.
Ce trebuie luat in calcul este faptul ca dopul, ca orice dop
de pluta daca nu este ingrijit cu timpul se va usca si se va deteriora. In
rest, daca este ingrijit cum trebuie, va tine la nesfarsit.
Bar D.O.M.E rating 3/5
b) Gourmet Martini
Tester
Acest tester este un exemplu clasic al zicalei “Graba strica
treaba”, in sensul ca l-am vazut, mi-a placut, l-am cumparat. Fara sa ma gandesc
foarte mult. Este unul dintre muuuultele lucruri pe care le-am luat la impuls.
Stiu ca ar trebui sa ma temperez dar din pacate mai am mult de lucrat la asta. J
M-a atras la el modul cum arata si faptul ca poate fi
folosit atunci cand prepari un cocktail Martini. Fiind un mare impatimit al produselor
vintage de orice fel, am zis sa il iau sa vad care e treaba cu el. Producatorii
sustin ca functioneaza la fel ca o pipeta normala. Pui lichidul in el (in cazul
nostru un cocktail Martini) si astepti ca magia sa se intample: daca cade doar
o singura bila, Martini-ul este normal. Daca cad doua bile Martini-ul este "dry" iar daca cad toate inseamna ca "extra dry".
Cu astea in minte, mi-am preparat acasa un Martini, stirred bineinteles,
cu 6 parti Bols Genever si 1 parte Martini & Rossi Extra Dry Vermouth.
Bine, recunosc, am pus si 2 dash-uri de Orange Bitter. Nu m-am putut abtine! :)
Am turnat Martini-ul intr-un pahar preracit si am mai lasat
putin pentru a incerca acest tester si surpriza! Au cazut toate! Wow! Chiar asa
de "extra dry" sa fi fost Martini-ul meu? Mai incercam o data! De data asta am
pus 50/50 Bols Genever si Martini Extra Dry Vermouth. Am urmat aceeasi
procedura si supriza! Au cazut toate! Mi-am spus ca a 3-a oara este cu noroc si
de data asta am incercat un Reverse Martini, cu 6 parti Martini & Rossy Dry
Vermouth si doar 1 parte de Bols Corenwyn. L-am preparat in acelasi mod si l-am
supus aceluiasi test dar nu s-a schimbat nimic! Prima oara ma gandesc ca poate
este defect produsul, dar a venit in cutie nou nout! Stau si ma gandesc si dupa
cateva minute m-a lovit: Nu functioneaza! Nu are cum!
Diferenta dintre un
Martini normal, "dry" sau "extra dry" este cantitatea de vermut pe care o pui in
reteta. El nu are nimic in componenta deosebit in afara de cele 3 bile care
sunt din cauciuc. Pentru a afla cat vermut este in pahar trebuie un alt
instrument si anume un cronograf de gaz. Asa ca 3 bile de cauciuc nu pot sa faca treaba
asta. Totul este de design, instrumentul nu are nici o folosinta reala in
spatele barului, este mai mult un subiect de conversatie. Daca il recomand? Da
si nu. Nu pentru cei care chiar vor sa faca ceva cu el si da pentru cei care il pot prezenta ca un subiect de conversatie in spatele barului. Pentru a oferi un
zambet bautorilor de Martinis.
c) Gallone Mixing
Glass
Tin minte ca am vazut pentru prima oara un Gallone acum vreo
3 ani intr-un video de prezentare a lui Richard Hunt pentru Bacardi. Nu mai
vazusem pana atunci asa ceva si mi-a luat ceva timp pana am aflat cum se
numeste. Dupa ce am aflat am inceput sa il caut pe internet dar nu gaseam
nimic. Am intrebat peste tot, dar nimeni nu stia nimic.I-am scris lui Richard
si mi-a spus ca l-a primit de la un prieten din Italia. Italia? Ha! Am prieteni
in Italia, hai sa le scriu. Dar nimeni din cei pe care ii cunosteam la vremea respectiva nu stiau sau nu
vazusera asa ceva. Am lasat-o moarta pentru o vreme si dupa aceea l-am vazut la
vanzare pe un site cu instrumente de bar din America. Problema insa era faptul
ca era 62$ (plus taxe) si ei nu trimit in Romania. Am ramas iarasi intr-un
punct mort pana de curand cand le-am vazut la cineva la vanzare in Roma. Cum
l-am vazut, am spus ca trebuie sa fie al meu si asa a si fost. Pretul a fost
foarte bun (14, 82 Euro) si nu a mai fost nevoie sa platesc si taxe.
Cand vine vorba de pahare de amestec, in primul rand trebuie sa va uitati la material. Cat este sticla si cat este cristal? Informatia aceasta o puteti cere de la producător. Mai departe, un mixing glass bun trebuie sa fie rezistent si aici ma refer la socuri termice. Sa reziste la schimbari bruste de temperatura. Observ ca nu toata lumea tine paharele de amestec la preracit si atunci cand au de preparat o bautura pun direct gheata si ingredientele inauntru si incep sa preparare. Daca materialul nu este bun, riscati ca paharul sa se crape. Eu am patit-o odata!
Cand vine vorba de pahare de amestec, in primul rand trebuie sa va uitati la material. Cat este sticla si cat este cristal? Informatia aceasta o puteti cere de la producător. Mai departe, un mixing glass bun trebuie sa fie rezistent si aici ma refer la socuri termice. Sa reziste la schimbari bruste de temperatura. Observ ca nu toata lumea tine paharele de amestec la preracit si atunci cand au de preparat o bautura pun direct gheata si ingredientele inauntru si incep sa preparare. Daca materialul nu este bun, riscati ca paharul sa se crape. Eu am patit-o odata!
Recunosc ca am mers un pic cam departe cu acest pahar de
amestec si l-am bagat la congelator dupa care am pus apa fierbinte in el. Nu s-a
spart! O mare bila alba!
Ce imi place iarasi la el este faptul ca are picior si
astfel nu mai sunt nevoit sa pun mana pe baza lui, reducand astfel orice schimb
de temperatura intre palma mea si paharul.
Imi place deasemenea faptul ca baza paharului este rotunjita, lucru ce
te ajuta sa ai o miscare circulara atunci cand prepari o bautura prin metoda
stir.
Un alt lucru care il face sa iasa in evidenta este faptul ca
puteti prepara in el nu mai mult de 5 bauturi deodata! Nu cunosc alt "mixing
glass" la ora actuala pe piata care sa reuseasca performanta asta!
Este ingredibil atunci cand ai de preparat mai multe bauturi.
Singurul lucru care nu imi place si cred ca ar putea fi
schimbat este ciocul. Nu este atat de bun pentru a concentra turnarea si de a
avea control absolut atunci cand strecori un cocktail. Pentru a avea o turnare
precisa, trebuie sa strecori foarte incet bautura, lucru care nu se intampla de
regula intr-un bar aglomerat.
Bar D.O.M.E rating – 4/5 (Recomand)
d) Oxo Steel
Measuring Jigger
Am vazut un jigger asemanator pentru prima oara in
filmuletele lui Jamie Boudreau si mi s-a parut foarte interesant. Am cautat la
vremea respectiva pe internet dar nu am gasit nici un model asemanator. I-am
trimis un mesaj lui Jamie cerand mai multe detalii despre el si el mi-a spus ca
l-a gasit la o licitatie online si ca nu a mai vazut altul la fel.
Dupa ceva vreme, in timp ce vizionam un filmulet din seria
The Liquid Kitchen am vazut-o pe Kathy Casey ca avea unul asemanator doar ca de
data asta scria pe el OxO. Nu a durat foarte mult si l-am gasit pe internet si
a un pret foarte bun (8$).
Pot sa va spun ca am in colectia mea peste 12 jiggere si
primul lucru pe care il caut la un jigger este ca sa fie comfortabil in mana
mea. Mereu am fost de parere ca trebuie sa existe o sinergie intre noi (barmanii) si
instrumentele noastre, ca intr-un final atunci cand preparam bauturi, sa
ajungem una cu ele.
Daca doar arata bine si nu este comfortabil, atunci nu are
rost sa va mai bateti capul cu el.
In ceea ce priveste acest jigger primul lucru pe care l-am
observat este ca este foarte stabil. Baza pe care sta este foarte bine
conturata si in caz de mici atingeri accidentale, nu cade jos.
Fiind un jigger mai robust, priza pe el este mai buna si se
poate manevra mai usor. Mi se pare si normal, avand in vedere ca este un jigger
inspirat din gastronomie.
Spun inspirat din gastronomie, pentru ca are doua tipuri de
marcaje: in "tablespoons" si in ounces (unciile americane) unde 1 0z = 29.5735296 ml. Poate fi folosit si pentru alte tipuri de ingrediente, nu numai pentru
lichide, lucru ce il face foarte versatil. Un alt aspect important legat de
gradatie este faptul ca este diferita fata de cum este la alte jiggere, astfel
poti vedea cu usurinta nivelul dorit din el.
Design-ul este foarte bine realizat si pot sa spun cu
punctul lui forte este ciocul. Datorita formei alungite si ascutite se poate
turna usor orice tip de lichid fara sa va faceti probleme. Turnarea este
concentrata iar riscul sa varsati pe langa este aproape inexistent.
Este facut din otel inoxidabil si se poate curata cu
usurinta atat in masina de spalat vase cat si manual.
Bar D.O.M.E rating 4/5 (Recomand)
e) Vintage Tap Icers
Cati dintre voi au pe meniu bauturi ce contin gheata
cracked? Cati dintre voi care au pe meniu bauturi ce conțin gheata
cracked folosesc altceva decat un tap icer pentru a face gheata cracked?
Nu vreau sa intru in detalii legate de gheata cracked, la ce
foloseste sau cum puteti face. Nu inca o data! :) In schimb, daca vreti sa aflati mai multe lucruri,
puteti trage un ochi aici!
Tap icer-ele sunt prin preajma barurilor de foarte mult timp
insa vad ca nu foarte multi barmani le mai folosesc. Sincer nu inteleg de ce,
dar fiecare este liber sa foloseasca ce vrea in spatele barului, atat timp cat
ofera o experienta inedita celor care le pasesc pragul.
Tap icer-ul este foarte usor de folosit si poate fi folosit
de catre oricine are 2 maini perfect functionale. Eu am vazut pentru prima oara
unul pe viu acu vreo 3 ani, intr-o prezentare sustinuta de Angus Winchester la
Bucuresti. Mi-a placut foarte mult atunci si mi-am zis ca intr-o zi o sa am si
eu unul. Astazi am doua modele diferite si le folosesc in mod egal.
Imi place la ele ca sunt usoare si ca ma simt comfortabil cu
ele in mana. Sunt usor de intretinut, se pot curata foarte usor si nu necesita
spatiu mare de depozitare.
Mai sunt atras de faptul ca atunci cand faci gheata cracked,
ea se face cu usurinta, nu este nevoie de forta si arata si bine. Este fara
doar si poate un subiect de discutie cu cei care prefera genul acesta de
bauturi.
Bar D.O.M.E rating 5/5
Cam atat pentru moment, ne auzim mai tarziu pentru alte detalii legate de lumea barului!
Pana data viitoare,
Toate cele bune
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu