Salutare!
Asa cum v-am promis, continuam seria slalom-urilor prin cele mai faimoase baruri din Barcelona. Pregatiti-va ca decolaaaaaam ! :)
5. Bobby Gin
Adresă: Francisco Giner, 47, 08012 Barcelona, Spania
Telefon: +34 933 68 18 92
Bobby Gin a fost prima oprire in a doua zi a noastra prin safari-ul cocktail-urilor.Deoarece acolo mai tot timpul este nebunie si mai spre seara nu ai nici o sansa sa intri, Francesco a aranjat ca sa ajungem acolo exact cand deschid ei barul, tocmai pentru a putea avea parte de o experienta inedita. Pe care bineinteles ca am primit-o din momentul in care am intrat acolo. Am fost intampinati cu caldura de echipa din acea seara care era formata din: Alberto Pizarro, Jose Carlos Camps, participanti regulati ai concursului World Class si partenera lor de nadejde Sara Torreblanca.
Am fost poftiti imediat la bar, unde am fost serviti prima oara cu un pahar de apa si cu noile meniuri care tocmai au fost puse in uz si in care se regaseau majoritatea retetelor castigatoare din cadrul concursului organizat de catre Diageo care tocmai se terminase. Cat am rasfoit acele meniuri, am fost serviti cu niste tapas ce erau pe baza de dovleac si soia. Simple, gatite pe loc, putin sarate, numai bune pentru a-ti deschide apetitul.
Barul era foarte bine organizat, mi-a placut in mod special ca in partea de sus se gaseau tot felul de casete de lemn in care erau depozitate diferite elemente: de la sticle de bittere pana la condimente, mirodenii, ierburi etc. Display-ul de sticle era impresionat, selectia de ginuri era masiva, nu degeaba se numeste Bobby Gin. Pe langa aceasta mai erau cateva butoaie de stejar pe alocuri in care erau diverse potiuni ce abia asteptau sa fie degustate. Eu mi-am luat Tokio Blue (ketel one vodka, creme de cassis, fructe de padure si suc de lychee) iar Bianca si-a luat Rose Garden Fizz, o combinatie excelenta intre tanqueray no. 10, vin aromatic facut in casa, fresh de grapefruit si limonada de trandafir. Ambele au fost superbe ! Nici nu ma mir, doar vorbim de doi barmani de top...
Carlos a fost cel care ne-a preparat bauturile si care ne-a facut un mic tur al display-ului impresionat de distilate din spatele sau. Am fost placut surprins sa vad ca aveau si sticle vechi ce erau in voga in perioada prohibitiei. Ce m-a impresionat in mod special la Carlos a fost faptul ca desi engleza lui nu era una dintre cele mai bune, s-a straduit sa ne faca sa ne simtim cat mai bine acolo in compania sa.
Pe cealalta parte, Alberto putin mai dezinvolt, ne-a vorbit despre istoria localului si ne-a prezentat cateva dintre ultimele aparitii pe piata in ceea ce priveste distilatele. Astfel am putut gusta o gramada de brand-uri de gin-uri, cachaca, branduri pe care probabil noi nu o sa le vedem niciodata pe rafturile barurilor noastre. :)
Inainte de plecare, am primit si de la ei o bautura din partea casei, dar de data aceasta era un experiment de al lor de a matura ginul casei (pe care il produc in serie) in butoaie folosite initial de bourbon. A fost foarte interesant sa vad acel mozaic de arome pus la punct. Sincer, mi-a placut ! Bravo baieti !
Singurul lucru in urma caruia am ramas putin nedumerit, a fost acest panou ce era agatat pe unul din peretii barului. Voi ce ziceti? :)
6. Boca Grande a.k.a Boca Chica
Adresă: Passatge de la Concepció, 12, Barcelona, Spania
Telefon: +34 934 67 51 49
Boca Chica, asa cum este numit de catre barmanii catalani a fost una dintre cele mai mari surprize pe care le-am avut in timpul sejurului nostru in Barcelona. Este un bar cu foarte mult bun gust, decorata in stil modern iar atmosfera de acolo este incredibila. Echipa de bar este condusa de Sergio Padilla Molina, finalist la World Class Reserve Spania. Pe langa faptul ca este atat de priceput in ceea ce face, Sergio, chiar daca nu intelege engleza foarte bine, este o gazda incredibila. Anuntat de Francesco ca s-ar putea sa venim , ne-a asteptat si ne-a intampinat cu un punch foarte delicios, preparat special doar pentru noi. Ceea ce il face pe Sergio sa fie atractia barului este stilul sau de lucru putin neobisnuit. Cand prepara bauturile, unele ingrediente sunt turnate cu o "venencia" (o ustensila folosita pentru turnarea vinului sherry) oferind un spectacol maxim.
Foarte putini barmani stapanesc aceasta tehnica deoarece este dificil de controlat, dar cu multa practica cred ca se poate manui. Singurul barman pe care l-am mai vazut folosind asa ceva este Shingo Gokan de la Angel's Share, New York. De fiecare data cand Sergio facea o turnare in maniera aceasta, parca timpul se oprea pe loc, exact ca in filme. Toti se opreau din ceea ce faceau si il urmareau. Mi-a placut de asemenea coordonarea echipei, pe langa Sergio in spatele barului mai erau doua fete, care pe cat de frumoase erau pe atat de pricepute erau in ale barului. Era o placere sa le privesti dand hard shake. (sa nu ma intelegeti gresit, profesional vorbind :D) Un lucru ce l-am observat in majoritatea barurilor de volum mare era faptul ca toti erau dotati cu casti si asa comunicau intre ei. De la ospatari, barmani, oamenii de la security, toti aveau asa ceva. Mi se pare foarte profesional, deoarece totul era facut cu discretie. Nu mai trebuie sa tipi in gura mare: "Ioane, s-a terminat butoiu'cu bere, adu repede altul" :))
Dupa cum se vede si in imagine, barul era imens, avand o selectie impresionanta de distilate. Meniul era unul cuprinzator, era disponibil in doua variante: spaniola si engleza lucru ce a facut ca totul sa fie foarte usor. Bianca si-a luat un "Spicy Garden" iar eu un "Burlesque". Franceso a vrut ceva mai clasic asa ca si-a luat o varianta de la Negroni. Toate trei au fost foarte bune iar pasiunea lui Sergio s-a vazut in toti pasii de preparare.
Se spune ca daca vrei sa vezi daca un local este curat, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa mergi la baie. Daca la baie este curat, inseamna ca peste tot este curat. Daca ar fi sa ne luam dupa criteriul acesta, Boca Chica ar fi Nr. 1, indiscutabil. De ce? Pentru ca baia este NEBUNIE !
Spun asta pentru ca dealungul vietii mele, atat in tara cat si in strainatate nu am mai vazut o asemenea baie. Era o baie la comun si practic semana cu un sanctuar. Era dotata cu tot felul de parfumuri, sapunuri, lumari aromate, prosoape de tot felul etc. Era o atmosfera asa "Zen". Partea cea mai tare la aceasta baie era ca era dotata cu o statie de DJ. Da, ati auzit bine, era un DJ in baie care mixa muzica. Inchipuiti-va urmatorul scenariu: esti sus in bar (baia era undeva mai jos) bei ceva, asculti muzica buna dar deodata trebuie sa te duci la baie. Cand te duci la baie, constati ca jos este o petrecere mai mare ca cea de sus. Cat de tare trebuie sa fie asta? Asadar, atunci cand m-am dus eu erau fete, baieti, muzica buna, toata lumea se distra...in baie. Foarte tare ! Nota 10 pentru inventivitate. Big like !
Pe langa bauturile bune, puteti sa si mancati acolo, meniul lor se bazeaza in special pe fructe de mare proaspete, probabil luate de la "Boqueria" (una dintre cele mai faimoase piete de langa Las Ramblas). Daca nu sunteti genul care adoptati muzica data tare, puteti oricand sa va relaxati pe terasa aflata la ultimul eta.
Fie ca vrei mancare buna, fie ca vrei sa savurezi o bautura mixata, fie ca vrei sa te distrezi (in baie), Boca Chica este locul unde trebuie sa mergeti! Daca mergeti in Barcelona, aceasta locatie trebuie sa se numere printre cele pe care le veti pasi pragul.
O sa dati peste niste oameni calzi, primitori, respectuosi si nu in ultimul rand profesionisti. Go 4 it !
7. Boutique Bar (O.H.L.A)
Adresă: Via Laietana 49, 08003 Barcelona, Spania
Telefon: +34 933 41 50 50
Cand stau si ma gandesc la Boutique Bar, primul lucru care imi vine in minte este: World Class. Cu siguranta aici se poate simti din plin experienta celor de acolo in ceea ce inseamna renumitul concurs. Si asta pentru ca in spatele barului nu este nimeni decat Giuseppe Santamaria, unul dintre cei 8 mari finalisti ai Reserve Class by Diageo 2012. Ceea ce pot sa va spun este ca nu a ajuns acolo pe ochi frumosi. Stie foarte bine ceea ce face si din toate barurile pe care le-am parcurs in aceasta "mini expeditie" in Barcelona, aici mi-a placut cel mai mult modul in care erau abordate bauturile. Totul era dus la nivel de arta. De la modul in care erau pastrate paharele, la modul in care erau facute ritualurile de servire pentru diferitele bauturi, acest loc este intesat de lux si profesionalism. Sincer va spun, am fost profund impresionat. O experienta ca aceasta te face sa iti doresti si mai mult sa imbratisezi aceasta meserie, atat de iubita de catre cei din afara.
Localul in sine nu este nici mare nici mic, este numai potrivit pentru activitatile care se desfasoara acolo. De cum am intrat, Giuseppe ne-a intampinat cu un zambet mare pe fata si ne-a poftit pe scaunele de la bar. Cat ne-a prezentat meniul, ne-a servit cu niste tapas, in cazul acesta o reinterpretare dupa Negroni. A fost delicios! Mai departe ne-a prezentat putin meniul, majoritatea erau bauturi semnaturi proprii ale sale, ale lui Max la Roca si ale lui Giacomo Giannotti, colegul sau din seara aceea, fost participant si el la World Class. Pana ne-am hotarat ne-a servit pe fiecare cu cate un pahar cu apa ce continea petale de trandafir si menta, semn ca hidratarea clientului este foarte importanta si pentru ei. :)
Eu mi-am luat un Bloomsbury Fizz
(tanqueray no. 10, suc lamaie, sirop zahar, albus de ou, vin de porto,
busuioc), bautura sa castigatoare de anul trecut care a fost listata in
"30 of the Best Cocktails invested since 2000” in Class Magazine de
catre Simon Difford si in
“101 Best Cocktail 2013” de Gary Regan. A fost extraordinara, daca nu
ajungeti pana acolo, macar incercati sa o reproduceti in barul vostru.
Bianca a vrut ceva mai light si care in acelasi timp sa reprezinte
Barcelona, asa ca Giuseppe i-a preparat Barcelona Kiss, o combinatie
excelenta de rom alb, piure de zmeura, suc de lamaie, dark chocolate
curacao, lichior maraschino, chambord. O bautura simpla, dar sofisticata
cu un super decor, o bucatica de ciocolata cu decorata cu flori uscate.
Prietenul nostru
Francesco a vrut ceva mai light asa ca a primit o varianta de la
Margarita ce continea mezcal, suc proaspat de lime, grand marnier,
bitter aromatizant, albus de ou. Toate trei bauturile aratau exact ca
din reviste, semn ca maestrul Giuseppe stie ce face. Au fost
nemaipomenite !
Cat timp am stat si ne-am savurat bauturile, l-am urmarit indeaproape pe Giuseppe cum prepara alte licori. Sincer, am fi facut asta toata seara. Langa noi la bar au venit si alti clienti, toti in cautare de noi si noi experiente, care au fost pe masura asteptarilor. De ex, daca doreai un Dry Martini, primeai o caseta de lemn special facuta pentru asa ceva in care aveai ginul ales, cantitatea de vermut aleasa, decorul ales. Totul era personalizat pana la ultimul detaliu in functie de cererea clientilor.
Usor, usor ne-am imprietenit si cu cei din jurul nostru iar acolo era un cuplu care spunea ca de fiecare data cand vin in Barcelona, se cazeaza la acel hotel doar pentru a cobori jos in bar si pentru a primi ceva preparat de Giuseppe. O onoare ca aceasta nu prea intalnesti in fiecare zi. Bravo lui !
Inainte sa plecam, ne-a mai pregatit o ultima bautura pentru toti 3 si anume o varianta de la Negroni care era maturata in butoi de stejar. Avand in vedere ca zilele acelea am baut doar variante de la Negroni s-a simtit clar diferenta si impactul lemnului asupra bauturii. A fost un mod fabulos de a incheia vizita la barul sau.
Ca o ultima dorinta din partea sa, Giuseppe ne-a rugat sa facem o poza cu totii pentru a o avea ca amintire si atunci am avut ocazia sa pasesc pret de cateva clipe in spatele barului sau. Totul era extrem de bine organizat, toate ingredientele erau pastrate cum trebuie, la temperaturile si in conditiile potrivite, toate paharele erau la preracit in frigidere speciale, etc. Toate acest mici detalii au facut ca vizita noastra acolo sa se transforme dintr-una banala, intr-una de neuitat ! Multumim Giuseppe ! Multumim Giacomo ! Multumim Ohla ! Ati fost minunati !
Cred ca singura "dezamagire" legata de acest loc a fost faptul ca nu l-am prins si pe Max la Roca. Se pare ca in perioada aceea, era in Italia intr-o binemeritata vacanta. :) Poate data viitoare !
8. Home
Adresă: Passatge Marimon 17, 08021 Barcelona, Spania
Telefon: +34 679685152
Home a fost ultima statie in slalomul nostru prin barurile din Barcelona. A fost exact ceea ce trebuia, dupa o seara nebuna. Acesta nu este mai mult decat barul, ghidului/prietenului nostru, Francesco. Este un bar micut, dar cochet unde poti primi o bautura foarte buna, unde atmosfera este calda si de unde poti pleca cu o experienta placuta. Se vede clar ca in spatele acestui proiect a fost o munca colosala, dar rezultatele nu au incetat sa apara. Intr-un timp foarte scurt (e deschis de aproximativ 2 ani) a ajuns sa fie unul dintre cele mai cautate baruri din Barcelona. Si pe buna dreptate. Dar sa vedem mai intai ce il face atat de special...
Pai in primul rand cred ca primeaza faptul ca este facut de un barman, pentru barmani. Iar toata lumea stie ca ca acolo unde sunt barmani, exista si o multime dupa ei, "and where is a crowd, there is something to see". Francesco este unul dintre cei mai pasionati barmani pe care i-am intalnit in ultima vreme si care incearca zi de zi sa fie cat mai bun. Este un tip carismatic, deschis, zambaret gata sa iti ofere oricand o experienta cand tu poate de fapt vrei doar "ceva de baut". Lucreaza in domeniu de aproximativ 5 ani si in acest timp a reusit performanta de a fi campion national "Bols Around the World", campion national si finalist mondial "Disaronno Mixing Star" si campion national si finalist mondial "G-vine."
Ceea ce imi place la el este faptul ca nu lasa acest lucru sa se vada, este o persoana cu capul pe umeri si incearca prin orice mijloace sa devina cat mai bun pentru clientii sai. Tocmai de aceea si-a numit barul "Home", pentru a te putea simti ca acasa.
Barul este foarte bine amenajat, are un display impresionat de distilate iar totul este setat ca la carte. Ce imi place acolo este faptul ca nu au un meniu propriu zis, asa ca daca vrei sa bei ceva, trebuie sa vorbesti cu Francesco si atunci te va indruma el catre o bautura pe care va crede el ca ti se potriveste.
In seara aceea a fost o petrecere a burlacilor acolo asa ca atmosfera a fost putin mai "wild". Exact dupa ce am ajuns noi, si-a facut aparitia o grupare de tineri care vroiau sa il sarbatoreasca pe unul din prietenii lor pentru marele pas pe care urma sa il fac. Ce mi-a placut acolo ca desi lumea se distra, totul a fost in limita bunului simt. Cum avea acel mini eveniment dar si clienti regulari care incepusera sa vina, barul s-a aglomerat putin dar mi-a placut faptul ca Francesco in ciuda acestui fapt, nu a inceput sa faca detrimente in favoarea calitatii. S-a purtat ca un profesionist adevarat. Dupa ce s-a mai linistit treaba, am fost invitat in spatele barului sa prepar si eu o bautura. La inceput s-au uitat ciudat cei de pe bar la mine, dar dupa ce am preparat bautura, toti au vrut sa o guste. Bautura pe care am preparat-o eu nu a fost alta decat Czech Impostor,(becherovka, sirop iasomie, suc lamaie, suc mere, boker's bitters, albus de ou) una dintre bauturile cele mai bine vandute in localul unde lucrez eu. M-am bucurat foarte mult de faptul ca le-a placut tuturor de acolo, chiar daca nu am avut toata logistica necesara sa il prepar "ca la mine acasa."
Mai tarziu, dupa ce s-au mai linistit treburile pe acolo, Francesco ne-a pregatit pentru fiecare cate o bautura, pentru Bianca a pregatit bautura cu care a castigat concursul de la G-Vine iar pentru mine mi-a pregatit o bautura cu care va concura la Angostura Global Challenge pe viitor. Din pacate, nu pot sa pun nici o poza si nici o reteta. Dar daca mergeti acolo, o sa vi le prepare cu siguranta !!!
Una peste alta, daca va indreptati catre barurile din Barcelona, cu siguranta va trebui sa faceti si o mica oprire la Home. O sa merite !
Cam asta a fost tot, Francesco multumim pentru tot ce ai facut pentru noi si te asteptam cu mare drag si la noi in Romania !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu