10/15/2012

Ustensile de bar - partea a 3-a


Salutare !


Stiu ca toti vreti sa aflati cu nerabdare ce s-a intamplat la Bar Convent Berlin, dar deocamdata o sa va rog sa aveti putina rabdare deoarece trebuie sa pun cap la cap toate ideile de acolo. Pana atunci, aveti aici diverse poze care sper sa va mai domoleasca putin :)

Asadar, deocamdata va trebui sa va multumiti cu partea a 3-a din seria ustensilelor de bar. Neavand  o clasificare oficiala, le-am grupat catusi de putin sa va fie mai usor.. Enjoy !



Ustensile pentru gheata

Aici este un sector foarte vast asa ca o sa le grupez putin.. Si avem:


 Ustensile pentru taiat gheata:


 In lumea bartending-ului profesionist, atentia spre gheata este din ce in ce mai mare, dovada fiind numeroasele baruri care au inceput sa foloseasca gheata proprie, gheata block, pe care o prelucreaza fiecare dupa preferintele proprii. Odata cu asta au inceput sa apara si aceste ustensile, imprumutate din alte domenii dar care isi fac treaba foarte bine in acest mediu. Un exemplu de asemenea anvergura il aveti aici !




Ustensile pentru zdrobit gheata:

Ice Crusher

Cel mai popular instrument pe care il intalnim in majoritatea barurilor din tara si din lume. La capitolul calitate, pierde foarte mult puncte deoarece gheata "crushed" pe care o face este apoasa iar lamele se decalibreaza repede. Este cam acelasi efect pe care il obtii atunci cand faci gheata in tin cu muddler-ul. Apropo, nu va recomand sa faceti asta ! Intr-un mediu profesionist de lucru, in care incepem sa dam 2 bani pe calitatea ghetii dintr-o bautura, lucrurile acestea nu ar trebui sa existe...


Lewis Bag + Wooden Mallet




Aparut de ceva vreme pe piata internationala, acest mic saculet a inceput incet-incet sa isi faca aparitia si in barurile din Romania...De ce? Pentru ca materialul (canvas) este de asa natura incat absoarbe umezeala creata atunci cand lovesti gheata cu ciocanul. Sa nu mai spun ca atunci cand folositi aceste doua obiecte la vedere, lumea este mereu captivata de ceea ce se intampla, si de ce nu, puteti folosi acest lucru in avantajul vostru pentru a va promova si totodata vinde produsele.



Tap icer

Este o ustensila foarte veche, ce dateaza de prin anii 1950. Eu am vazut prima oara asa ceva intr-un training al lui Angus Winchester. Sincer, la noi nu cred ca exista asa ceva prin baruri, dar cine stie?  Este folosita pentru a produce gheata cracked care este folosita in bauturi in diverse scopuri. Cine nu este familiarizat cu acest tip de gheata, trageti repede un ochi aici. Mecanismul de functionare este simplu: intr-o mana tineti gheata, iar in cealalta acest obiect iar cu o usoara miscare in arc de cerc (lasati gravitatia sa lucreze pentru voi) incepeti sa spargeti gheata.



Ustensile pentru modelat gheata (carvers)

Impactul japonez asupra bartending-ului mondial s-a resimtit in mod special in ceea ce priveste gheata. Au acordat si acorda in continuare o atentie deosebita acestui ingredient. Asadar, au conceput aceste mici instrumente cu care "modeleaza" gheata ori de cate ori au ocazia. La ei , este ceva normal sa iti sculpteze o mica sfera de gheata pe loc, pentru a-ti putea mentine bautura cat mai rece. Desi este foarte greu de facut asa ceva si trebuie sa te antrenezi mult timp, efectul asupra clientului este wow. Aveti aici un mic exemplu.






Ustensile pentru manipulat gheata:


Clesti

Folositi in mod special in barurile clasice sau in hoteluri, clestii de gheata au devenit in timp niste ustensile indispensabile din trusa barmanilor de pretutindeni. Din punctul meu de vedere, clestii exprima eleganta si iti ofera siguranta in ceea ce inseamna manevrarea ghetii. Dintre toate sortimentele existente pe piata, preferatii mei sunt clestii de la Oxo. Sunt durabili, materialul este de foarte buna calitate iar capatul zimtat este foarte bun pentru prinderea cuburilor de gheata. Il am de vreo cativa ani si sincer nu l-as da pentru nimic in lume.

Vii recomand cu caldura !


Scafe

Odata cu aparitia barurilor cu volum mare, clestii au fost folositi din ce in ce mai putin iar usor, usor , in locul lor si-a facut aparitia scafa de gheata, care este de mai multe tipuri, dupa cum urmeaza:


Scafa clasica

Este prezenta in toate barurile si poate fi din metal, plastic sau policarbonat.







Scafa dubla (bounce scoop)

Este folosita cu preponderenta in barurile de mare viteza si are o capacitate mai mare (aproape dubla) decat scafa clasica. Avantajul ei este ca poti umple doua pahare o data. Este folosita si de barmanii practicanti de flair. Am vazut niste rutine foarte interesante in care era implicata si scafa aceasta.





Scafa cu scurgere

Este folosita in mod special pentru gheata crushed si este prevazuta cu mici orificii pentru a permite surplusului de apa sa se scurga.





Ustensile pentru Garnishuri

Fiind foarte multe, o sa le prezint pe cele mai des folosite iar ordinea lor este absolut aleatorie, dupa cum urmeaza:


Atomizer

Desi este pe piata internationala de ceva timp, la noi a aparut relativ recent dar a prins foarte repede popularitate in randul barmanilor mixologi. Asta datorita calitatii sale de a parfuma un cocktail si implicit de a-i oferi o noua dimensiune ca si garnish de completare. Se foloseste de regula la bauturile straight-up dar in ziua de azi, doar cerul este limita la ce ai putea face cu el...Asta si datorita faptului care un mic recipient detasabil inauntru in care poti pune orice fel de lichid.




Foarfeca in Zig Zag


Acu ceva vreme am vazut o prezentare a lui Luca Cinalli ce avea o bautura cu un garnish asemanator cu cel din imagine.Faimoasa coaja de portocala "zimtata". Am stat si m-am tot gandit cum a facut asa ceva, ce a folosit, ce fel de cutit etc...Am incercat si eu cu cutitul dar nu mi-a reusit. A trecut ceva vreme si am vazut-o iarasi in poza unui bar foarte faimos din Germania. Am luat legatura cu ei, mi-au spus ca este o foarfeca si mi-au dat linkul de unde pot sa o cumpar. Cand sa o cumpar, cei de acolo nu au mai avut pe stoc... Am cautat la noi peste tot, nimeni nu stia, nici nu a auzit de ea..Pana intr-o zi cand m-am dus sa cumpar ceva dintr-un magazin mai mare de papetarie si atunci am gasit-o ! A fost tot timpul sub nasul meu...Magazinul era la 2 minute de actualul meu loc de munca. Asa am descoperit ca se numeste foarfeca in zig-zag si este folosita de copii mici la orele de lucru manual de la scoala ! :))) Fara doar si poate a fost cea mai mare bataie de cap a mea in ceea ce priveste instrumentele de bar ! :)
Pe langa faptul ca este foarte ieftina, fiecare foarfeca are un model anume pe care il poate face. Asadar trebuie doar sa va uitati la inscriptia de pe varfuri.





Trusa de Sculptat



Odata cu noul trend de sculptura in fructe, au aparut si diverse ustensile care nu au scapat de mana lunga a barmanilor mixologi. Asadar, daca veti opta pentru garnish-uri mai elaborate, fara doar si poate va puteti baza pe aceasta trusa.







Garnish picker

In ultima vreme se pune foarte mult accentul pe un bartending curat, in care barmanul nu prea mai "are voie" sa atinga diferite garnish-uri cu mana. In cazul acesta intra in scena aceasta ustensila, foarte accesibila la pret si foarte utila. O puteti folosi atunci cand aveti de scos din borcane diferite ingrediente (masline, cirese maraschino) dar si pentru a lua diferite felii de citrice pentru a putea fi montate in/pe pahare.




Cherry Pitter

Odata cu noul trend de a folosi ingrediente cat mai fresh in bauturi, ciresele sunt din ce in ce mai cautate atunci cand vrei sa faci un twist al diverselor cocktail-uri clasice. Iar pentru a a extrage sucul din ele , ai nevoie de niste cirese fara samburi. Pentru asta, multi barmani au optat pentru acest "cleste" care face toti banii. Credeti-ma !


Olive Stuffer

In ultima vreme, multi barmani au inceput sa experimenteze foarte mult in ceea ce priveste cocktail-ul care a starnit cele mai multe controverse: Martini. Asa ca au trecut mai departe de distilate, gheata, mod de preparare si s-au concentrat foarte mult pe noile dimensiuni pe care le poate oferi un garnish clasic , cum sunt maslinele verzi. Asadar, au inceput sa apara Martini-uri ce au ca si garnish masline umplute cu diverse lucrui, de la sunca si branza pana la fructe, legume, etc. Dar pentru a face aceasta mica operatiune aveau nevoie de ceva special. Si asa a luat nastere acest instrument. Foarte ieftin, foarte accesibil dar care poate transforma un Martini banal intr-un Martini mai sofisticat








Olive spoon


Facuta special pentru a lua mai usor maslinele verzi din borcane, aceasta lingurita poate fi utilizata si pentru cirese sau alte ingrediente.




Razatori

Folosite in mod special pentru decoruri,
nici aceste razatori nu au scapat de ochiul vigilent al barmanilor mixologi. Aceasta din imagine este facuta de firma Microplane , unul dintre cele mai bine vandute branduri de razatori din U.S. Sincer nu ma mira, avand faptul ca design-ul este frumos iar materialul este otel inoxidabil. Pentru cei interesati, le puteti gasi aici. Mai jos aveti si alte tipuri.





























Peeler

Desi normal era folosit pentru legume, astazi il puteti intalni in aproape orice bar si este folosit pentru garnish-uri. In special pentru citrice. Si ce treaba buna face... :)







Cutting Board

Nu cred ca exista bar care sa nu aiba asa ceva. Multi ii spun "fund", altii "tocator" , important este sa fie dintr-un material bun si durabil. Majoritatea opteaza pentru acest aliaj din plastic si pvc pentru ca e usor de curatat si de intretinut. Pe langa asta poate fi si spalat in masina de vase, ceea ce ii confera un plus.




In barurile in care fiecare centimetru patrat conteaza, multi barmani aleg acest cutting board mai mic deoarece se integreaza foarte bine in spill maiter (sarpele de bar) si pot folosi spatiul acela pentru altceva. Sincer , la noi nu am vazut asa ceva dar as fi curios sa vad cum este.







Cocktail pics


Intr-o epoca in care toate elementele dintr-un cocktail conteaza, barmanii mixologi au inceput usor usor sa renunte la clasicele "scobitori" de plastic pentru decoruri si au inceput sa le inlocuiasca cu altele din materiale mult mai pretentioase si mai serioase in acelasi timp.

Motivele sunt simple:

1. Partea estetica
2. Plasticul retine aromele




















Metal Straw


Conform izvoarelor istorice, se pare ca paiul a fost inventat undeva in Egipt si era folosit pentru a bea bere...Bine, produsul acela fermentat ce era stocat in vasele acelea din ceramica care a fost "stramosul" berii.

Astazi, le gasim in toate magazinele avand toate lungimile si culorile. Si toate au in comun acelasi lucru: sunt facute din plastic. Un lucru foarte important pe care nu il stiu majoritatea celor aflati in bransa noastra este ca plasticul retine aromele ! Asa cum marile case producatoare de distilate nu isi tin pretioasele licori in butoaie/sticle de plastic, noi totusi de ce o facem? Sa nu mai vorbesc de faptul ca inca se mai pun paie de plastic in bauturile fierbinti...Ca de, asa se face !

In schimb, paiele de metal sunt ceva mai scumpe si aveti sansa oricand ca cei mai buni clienti de-ai vostri sa plece cu ele acasa..Motivul? Nici ei nu stiu, credeti-ma ! Ceea ce ofera paiele de metal este faptul ca ajuta la mentinerea bauturii reci si ofera un plus de eleganta.
Ex: Un Mint Julep arata mult mai mai bine frapat intr-un julep cup cu un pai de metal.

Si iarasi ne intoarcem la origini. Toti incercam, ne chinuim si ne zbatem (in categoria aceasta, fara doar si poate intru si eu) sa gasim cele mai tari, cele mai speciale, cele mai neobisnuite ingrediente de pe pamant pentru a crea "the ultimate cocktail". Asta se intampla de regula cand ne pregatim pentru diverse competitii. Si atunci vine marea intrebare: dam bani pe ustensile care mai de care, distilate, ne facem gheata singuri si cand vine vorba de prezentare o stricam rau de tot cu paiele de plastic.... Ironic, nu? :)


Blow Torch


A aparut de cativa ani in bransa noastra (bineinteles, imprumutata din alt domeniu) si este unul dintre cele mai ravnite obiecte. La noi a inceput sa aiba popularitate dupa ce a inceput sa circule in media on-line diversele filmulete ale lui Luca Cinalli de la City Space Moscow.

Eu am primit unul cadou de la iubita mea si ne stiind cum functioneaza, in seara in care l-am primit, l-am stricat... Care sunt sansele sa faci asa ceva? :))  Dar am avut noroc ca mi-a dat voie sefa mea sa-l folosesc pe al ei ori de cate ori am avut ocazia. Si uite asa intr-o zi dintr-o simpla joaca a luat nastere una dintre cele mai bine vandute bauturi din localul nostru care presupune folosirea acestui arzator si anume Impostorul Ceh. Asa ca daca vreodata treceti prin Brasov m-as bucura sa va prepar unul !



Cutite

Nelipsite din orice bar, ele fac diferenta intre un garnish bun si un garnish prost.

Desi majoritatea ar opta pentru cutit normal cum este acela din dreapta,
mai nou am vazut ca barmanii au inceput sa isi achizitioneze cutite de ceramica.





Sunt foarte usoare si iti ofera un nivel de siguranta mai ridicat , zic eu. Cand este vorba de taiat mere, pere , ananas, citrice isi face foarte bine treaba. Numai ca trebuie sa aveti mare grija cu el, odata ce l-ati scapat pe jos si/sau l-ati deteriorat, nu prea mai aveti ce face cu el. Este foarte sensibil.




Preferatul meu in schimb este cutitul de branzeturi, cel de alaturi.
Din punctul meu de vedere, este cel mai bun in ceea ce priveste taiatul citricelor. Imi place ca taietura este dreapta si cel mai important lucru pentru mine este ca se scurge foarte putin suc din fruct atunci cand este taiat. Eu personal urasc sa am suc de fructe pe cutting board dupa ce le tai. De aceea am optat pentru acest tip de cutit.





Cutitul zester este ideal in ceea ce priveste zesturile subtiri de citrice. Nu trebuie decat sa aveti o mana ferma si atunci cand faceti aceste zesturi, secretul este sa impingeti puternic cutitul in fructe. :) Partea de sus cu acele mici cerculete este tot pentru coaja citricelor. Pentru un decor mai interesant, folositi-o cu incredere ;)


Mai sunt multe alte cutite din categoria aceasta, insa acestea sunt cele mai importante. Pana la urma, cele mai bune sunt cele care va fac voua treaba cat mai bine.


Rosle Tongs

Desi arata ca o penseta mai mare, aceasta ustensila este de fapt un cleste pentru decoruri. Cum am spus si mai sus, bartending-ul mondial la ora aceasta tinde sa fie cat mai curat si de aceea intervin aceste ustensile pentru ca barmanul sa aiba contact cat mai putin cu fructele sau alte ingrediente ce ajung in mod direct in paharul clientului. Si pe langa asta, este si foarte eleganta. Una dintre cele mai frumoase ustenstile ce nu ar trebui sa lipseasca din trusa unui barman profesionist...O gasiti aici .






Alte instrumente ce nu intra intr-o categorie anume :


Cappucino Frother

Desi in mod normal este folosit de catre barmanii specializati pe partea de barista pentru a face bauturi reci ce necesita emulsie de lapte, in ziua de azi este folosit cu succes la cocktail-urile ce contin albus de ou si care necesita in pasii de preparare de inca o etapa si anume cea de dry-shake. Insa atentie, nu trebuie folosit de fiecare data . Sunt anumite bauturi care necesita dry shake in stilul acesta si sunt bauturi ce necesita dry shake in stilul clasic. Daca v-am bagat in ceata , trageti repede un ochi aici  :)

Este accesibil ca pret, il gasiti in toate magazinele de retail din tara. Recomand !




Bar Whip

Celebrul tel cu care imi facea mama clatite atunci cand eram mic. Anii au trecut, eu am crescut si m-am intalnit iar cu el in bar. Da, in bar, unde este folosit de regula in obtinerea de spume din diverse ingrediente, este folosit si la dry shake (depinde foarte mult de ingrediente) dar am vazut ca este folosit si de unii barmani la metoda swizzle. Au inlocuit celebrul swizzle stick cu unul autentic, din metal ! ;)


Bottle Openers

Cork Screw

O ustensila ce nu are trebui sa lipseasca din buzunarul oricarui barman (ma refer la cele mici). Nu cred ca mai are nevoie de alte prezentari.  Aveti aici cateva modele, unele pentru acasa, unele pentru bar.





Speed Opener

La fel ca si cork screw, aceasta ustensila ar trebui sa fie prezenta in buzunarul fiecarui barman. Aveti mai jos mai multe modele, dupa cum urmeaza:





Numit si barblade, este desfacatorul clasic. Partea neregulata din capat este pentru desfacerea dopurilor iar capatul celalat este pentru pozitionarea pe deget.







HammerHead - Folosite pentru a desface doua sticle odata








V-Rod -  Prelungirea orificiului este pentru a ne usura munca in ceea ce consta scoaterea pourer-elor intepenite de pe sticle.


Alte modele:


ENDOBLADE

DOG BONE

BALISONG


Bitter Bottles

Folosite in mod exclusiv pentru stocarea diferitelor bittere cumparate sau facute manual. Motivul alegerii acestor minunate sticle este plusul de eleganta pe care il ofera si mai ales faptul ca sunt prevazute cu niste dop-uri speciale care permit turnarea picatura cu picatura :)














Pourers

Folosite din ce in ce mai mult de catre barmani pentru a castiga viteza in prepararea bauturilor dar si pentru a masura diferite ingrediente... Daca nu stiti despre ce vorbesc, trageti repede un ochi aici ! :) 

 Cele mai des folosite in bar sunt cele 185 (cele folosite in mod special de flairtenderi) si cele 285-50, care sunt si cele mai des intalnite. Le stiti cu totii, nu are rost sa intram in detalii.




Juice Containers ( Store'n'Pour )

Folosite in mod exclusiv in turnarea diferitelor juice-uri, aceste recipiente sunt de un real folos atunci cand lucrezi intr-un bar aglomerat. Isi merita fiecare banut ...




Brichete/chibrituri, Carnetel/Agenda Personala

Desi nu fac parte din categoria ustensile de bar, simt ca ar trebui sa va vorbesc putin despre aceste lucruri esentiale ce fac parte mai degraba din tinuta unui barman.

Brichetele sunt necesare atunci cand aveti de oferit un foc unui client si recomandarea mea ar fi sa aveti niste brichete putin mai elegante, adica sa le lasati pe cele pe care le primiti rest de la chiosc , acasa . :)



Daca aveti vreo doua cum este cea din imagine, este foarte bine. Sunt foarte practice si ofera un plus de eleganta. Spun doua deoarece se intampla sa oferiti foc unui client si din neatentie sa plece cu ea. Pana o recuparati e bine sa mai aveti una de rezerva. Sau cand una se defecteaza, sa aveti alta la schimb, etc..





In ceea ce priveste chibriturile, de regula sunt folosite la flambat diferite garnish-uri ca parte de completare in cocktail-uri. Un Cosmopolitan va arata mult mai autentic atunci cand vom flamba la final zestul de portocala cu niste chibrituri, decat cu bricheta. De preferinta ar fi sa fie niste chibrituri de o calitate superioara. Mie personal, imi place sa le folosesc pe cele lungi care sunt folosite de obicei la aprinderea trabucurilor. Pana la urma , este doar o chestiune de preferinte.



Carnetelul sau agenda persoanala este pentru a va nota in ea fiecare detaliu pe care il considerati a fi important pentru voi. Fie ca este o reteta pentru un cocktail, fie ca va notati o preferinta a unui client ce doriti sa il faceti clientul casei sau orice alt detaliu ce v-ar ajuta pe viitor, sfatul meu ar fi sa il notati acolo. Nu se stie niciodata cand o sa aveti nevoie de continutul din acea agenda. Nu trebuie sa fie de dimensiuni mari si nici foarte scumpa. Eu am dat pe a mea fix 2 lei si avea si pix :))) Dar m-a ajutat atunci cand m-am asteptat mai putin. De atunci, o port mereu cu mine ... Recomand ! Recomand ! Recomand !



Cam atat pentru moment, sunt sigur ca mai sunt si alte instrumente, dar momentan acestea mi s-au parut cele mai importante. Ramaneti pe frecventa pentru ultima parte din aceasta mini-serie :)))

Pana data viitoare,

Toate cele bune










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu