12/30/2014

Barmanii si evenimentele




Salutare!

Iata-ne ajunsi pe ultima suta de metri a acestui an si acum cred ca este un prilej bun de a vorbi despre un lucru destul de sensibil pe care vad ca multi il ocolesc din diferite motive.

Avand in vedere ca sarbatorile sunt un motiv de a petrece, in ultima vreme vad foarte multe companii care tin petreceri tematice pentru angajatii lor. Un lucru foarte bun as putea spune eu (cat Doamne Iarta-ma sa tot muncesti!?) deoarece ajuta la intarirea relatiilor dintre angajati si angajatori.

Cand spun petreceri ma refer la toata gama de distractii organizate care pot exista, dar care sa includa mancare, bautura, muzica si voie buna. Partea care ne intereseaza pe noi in mod special este cea de bauturi si aici ma bucur sa vad ca in ultima vreme s-a produs o schimbare majora in sensul ca din ce in ce mai des au inceput sa fie si barmanii inclusi.

Oamenii au inceput sa fie mai "open-minded", mai selectivi si se pare ca era in care aveai pe masa la petreceri bere, vin plus cateva long-drink-uri triste facute pe mese de niste ospatari este pe cale sa apuna...

Din pacate, lucrurile nu sunt atat de simple pe cat ne-am dori noi iar aceasta trecere este destul de lenta si anevoioasa pentru ca mai avem multe lupte de dus cu mentalitatea oamenilor care inca nu au inteles pe deplin ce rol are un barman in aceasta ecuatie. Sper ca totul sa fie mai clar pentru toata lumea, odata cu aparitia acestei postari.

Inainte sa intru in detalii as vrea sa fac o precizare pentru toti cei care NU fac parte din domeniul HoReCa si anume faptul ca barmanul este o persoana cheie in realizarea unei petreceri iar rolul sau nu este doar de a pune bautura in pahare. Cei care cred acest lucru, clar s-au invartit prin barurile nepotrivite!

Daca vreti sa organizati o petrecere si nu cereti ajutorul unei firme de catering, recomand sa faceti niste cautari in ceea ce priveste barmanul si sa nu-l luati pe primul care va iese in cale. Spun asta deoarece daca nu va faceti bine temele s-ar putea sa aveti parte de o surpriza neplacuta in timpul evenimentului sau dupa.

Odata ce ati gasit persoana care credeti ca este potrivita, discutati absolut toate detaliile legate de evenimentul in sine. Faceti impreuna un plan de abordare. Cele mai mari probleme apar din lipsa de comunicare intre cele doua parti si de acolo se naste haosul. Barmanii de fel nu pot sa citeasca ganduri si nu stiu mereu ceea ce doriti daca nu le spuneti.

Dupa ce ati stabilit toate aceste detalii discutati si despre partea financiara. Cu totii am trecut prin numeroase situatii in care nu am putut cadea la invoiala cu partile contractate din cauza acestui mic amanunt. Spun mic pentru ca de cele mai multe ori se ofera o plata compensatorie pentru serviciile prestate cu mult sub nivelul marii. Intr-adevar nu foarte multi stiu rolul unui barman si incep sa arunce cu sume jignitoare, dar de aceea suntem aici, sa facem lumina!

In primul rand pretul serviciilor oferite variaza de la barman la barman si de la eveniment la eveniment. Diferenta o face insa calitatea serviciilor oferite. Aici am dat iarasi peste un subiect hipersensibil: serviciile. Multi barmani nu le ofera si totusi au pretentii la sume astronomice. Tocmai de aceea am si facut aceasta postare pentru a putea identifica mai usor sarlatanii si de a stabiliti o linie clara intre barmani si restul persoanele care presteaza munca in bar.

Pana sa intram in paine mai concret as vrea sa discutam putin despre servicii. Multi considera ca a-si face job-ul inseamna a oferi servicii dar din pacate realitatea este usor distorsionata. Serviciile constau in suma tuturor activitatilor pe care le desfasoara un barman intr-o anumita perioada.(in cazul nostru, o sa ne limitam la perioada de inainte, de dupa si in timpul producerii evenimentului) pentru a putea oferi o experienta placuta tuturor participantilor. A-ti face doar treaba in barul evenimentului nu inseamna a oferi o experienta.
O experienta este atunci cand toti cei care pleaca din locatia respectiva sunt mai fericiti decat ca atunci cand au intrat. Daca ati reusit asta, felicitari! Faceti parte din gama celor care dau 2 bani pe cei care ii platesc.

Cat se plateste o astfel de prestatie? Cat ar trebui sa primeasca un barman pentru toata munca depusa?

Pretul depinde de la caz la caz dar in pretul cerut ar trebui sa includa urmatoarele:

Meniul

Un barman bun va face mereu un meniu bun. Un meniu croit special pentru dumneavoastra. Un barman bun nu va copia bauturile de pe internet sau din alte surse media.. El va sta, le va studia si va alege doar ce este mai bun pentru dumneavoastra. Va crea un meniu in care se vor gasi toate dorintele dumneavoastra. Acel meniu va trebui sa reflecte toate particularitatile pe care le-ati discutat cu el in prealabil.

Pe langa continut, se va ocupa si de design. Va studia toate detaliile primite pana va stabili cea mai buna solutie in materie de forma, material, textura, etc. doar ca dumneavoastra sa aveti parte de ceva deosebit. Timpul de realizare poate dura de la cateva ore pana la cateva zile bune, in functie de complexitate. Parca nu este atat de simplu pe cat pare, nu?

Necesarul

Este unul din putinele lucruri la care este aproape imposibil sa fii 100% sigur. Asta datorita faptului ca nu stii cine va fi prezent acolo si ce fel de oameni sunt: mai seriosi, mai petrecareti etc.

Chiar daca obtii o statistica de la organizatori legata de nr. de persoane, cate femei, cati barbati, medie de varsta, etc. tot nu poti fi precis. Daca pana acum totul mergea la risc, in ziua de azi un barman va avea cateva persoane de contact, ceva
furnizori care va pot ajuta cu necesarul pentru evenimentul respectiv. Asta inseamna ca dumneavoastra veti primi marfa buna, mai ieftina si mai nou, marfa returnabila. Adica ce a ramas neatins dupa eveniment, va putea fi inapoiat iar dumneavoastra va veti primi banii inapoi.

Service-ul

Service-ul reprezinta munca propriu-zisa care este depusa la un eveniment. In tot acest timp, un barman bun va munci pe branci, nu va sta la shot-uri cu prietenii/colegii/oaspetii ci va avea grija ca totul sa se desfasoare conform programei. Mai mult decat atat, nu isi va parasi niciodata statia de lucru fara motiv iar atunci cand situatia o cere, va lasa mereu pe cineva acolo pentru ca cei de acolo sa fie pe maini bune.

Desi multi cred ca un barman lucreaza doar de la ora inceperii si pana la plecarea ultimului client, realitatea este cu totul alta. Nimeni nu baga de seama timpul propriu-zis de pregatire a tuturor elementelor de logistica, ingrediente, produse, etc. care poate dura cateva ore bune. Tin minte ca am avut evenimente in care timpul de pregatire a fost de 4-5 ore iar evenimentul de 2 ore. La aceasta se mai adauga si timpul in care trebuie sa iti strangi jucariile. Timp in care trebuie sa speli tot, sa cureti, sa aranjezi, sortezi, impachetezi, etc. Nu este cel mai placut lucru de facut dupa o seara de munca, dar cineva trebuie sa o faca si pe asta! :)

Vestimentatia

Matteo Zed
Un barman bun va fi intotdeauna imbracat corespunzator. Vestimentatia unui barman care se afla in timpul programului spune multe despre el. Despre modul cum trateaza lucrurile. Daca are hainele murdare/necalcate inseamna ca va acorda aceeasi atentie si oaspetilor dumneavoastra. Daca are haine de strada, este clar: este acolo doar pentru a face un ban rapid. Evitati cat puteti astfel de persoane. Nu va vor ajuta cu nimic. Daca totusi opteaza pentru o tinuta clasica si/sau eleganta inseamna ca vrea sa aveti parte de o zi/seara deosebita si este acolo pentru ca el crede cu adevarat in ceea ce reprezinta. Ce nu stiu multi insa este ca si acest lucru vine cu un cost. Daca nu ma credeti, mergeti la cea mai apropiata spalatorie si vedeti cat costa sa cureti un costum si 2 camasi. Costuri pe care le suporta barmanul. Spun doua camasi pentru ca niciodata nu stii ce se poate intampla in decursul unui eveniment si exista riscul ca cineva sa verse ceva pe tine sau sa te murdaresti in diverse circumstante. Si cum acest lucru este inacceptabil (sa lucrezi murdar), cea de-a doua camasa este mai mult decat binevenita.

Logistica

Pentru a face fata unui eveniment, de orice natura este nevoie de logistica. Cu cati mai multi participanti, cu atat mai multa logistica. Ce intra in aceasta categorie? Pai sa vedem.. In primul rand baruri mobile.

 Un barman bun nu va lucra niciodata pe mese. Arata groaznic si nu este sanatos. Spun asta pentru ca atunci cand lucrezi pe niste mese de lemn, trebuie sa stai mereu cocosat si dupa cateva ore de lucru, te vei alege cu o durere de spate, lucru pe care nu si-l doreste nimeni. Mai mult decat atat, daca lucrezi pe o masa, nu vei putea sa iti organizezi foarte bine ingredientele, paharele si tot ceea ce mai ai nevoie. Asta inseamna ca vei prepara bauturile mult mai greu si mult mai lent. -> timp pierdut. In schimb, un bar mobil este special gandit pentru astfel de lucru, pentru a te ajuta sa faci totul mult mai repede, mai bine si mai profesional.

Din pacate nu toata lumea isi permite sa cumpere unul cu banii jos (in functie de dotari costa undeva intre 2500-3000 de lei) si atunci aleg sa inchirieze unul. Care iarasi nu este ieftin. Pentru 24 de ore, trebuie sa scoti din buzunar 50 de euro. Pe langa acest bar mobil mai ai nevoie de ustensile de bar, care te pot costa alocatia pe cateva luni bune. Un shaker bun, sub 30 de euro nu este. Iar daca la eveniment ai vreo 150 de persoane, in functie de ce meniu ti-ai ales, iti trebuie minim 4, plus multe alte chestii care toate costa bani. Sa nu ma intelegeti gresit. Aceasta nu este o postare in care plang barmanii si spun cat de greu este, cat de costisitor, etc. Nici vorba de asa ceva. Un barman bun trebuie sa aiba aceste lucruri, este o investitie pe termen lung pe care o faci. Dar si aceasta investitie trebuie recuperata de undeva, in timp ce-i drept. Si de unde? Ati ghicit! Din evenimente! :)

Experienta & realizari

Imi aduc aminte de o discutie pe care am avut-o cu un prieten de-al meu pianist, care mi-a spus ca si el s-a lovit de multe ori de ignoranta oamenilor cand vine vorba de prestarea sa la diferite evenimente. Mi-a ramas in minte o discutie pe care el a avut-o cu un potential client si o sa o reproduc aici cat o sa pot de bine.

" Client: Buna ziua, am dori sa colaboram cu dumneavoastra in data de xx.xx.xx pentru un eveniment privat.
  El: Buna ziua, sigur, cu ce va pot ajuta?
  Client: Pai am avea nevoie de un pianist care sa cante 1 ora, in doua reprize. Ne-ar interesa muzica               clasica, jazz si ceva muzica ambientala. Problema este ca nu avem un pian in dotare. Stiti pe cineva care         ne-ar putea ajuta?
  El: Am eu un pian digital si pot veni cu el. Va garantez ca veti avea parte de o experienta desavarsita.
  Client: Aaaa.. Ce bine! Cat ar costa toata reprezentatia?
  El: Pai cam atat....
  Client: ??? Cum?? Atatia bani pentru 1 ora de cantat la pian?
  El:  Da. Pentru 1 ora de cantat la pian si alti 28 de ani de studiu zilnic si scolarizari in strainatate."

Si atunci m-a lovit. Avea dreptate. Acelasi lucru se aplica si in lumea barului. Ce nu stiu multi este faptul ca un barman nu este doar cineva care toarna in pahare. Daca este nevoie de cineva care sa toarne doar in pahare, atunci cu usurinta se pot gasi niste surdo-muti care sa faca acest lucru fara nici o problema.

Un barman bun, va trece prin numeroase stagii de pregatire profesionala. Un barman bun va incerca sa faca tot posibilul pentru a ajunge cat mai bun, cu orice cost. La fel ca si in cazul logisticii, costurile sunt foarte ridicate. De ex, un curs la cea mai cunoscuta agentie de bar de la noi din tara este cuprins intre 250-300 de euro. Mai mult decat castiga majoritatea dintre noi intr-o luna. Merita? Fiecare banut. Daca este sa ne raportam la nivel international, pot sa va spun ca acesti bani sunt doar pentru o zi de training. La care se mai adauga bilete de avion, cazare la hotel, alte cheltuieli. O deplasare te poate costa lejer intre 600-700 de euro si pana la 1000. Bani pe care ii suportam din buzunarul nostru. La fel ca si in cazul logisticii, este o investitie in sine care este amortizata in timp. De unde? Din evenimente.

Ai ceva concursuri castigate? Ai aparitii in reviste de specialitate, carti, emisiuni tv? Pretul creste! Sorry :)

Daca ne raportam la experienta, sunt sanse mult mai mari ca evenimentul vostru sa iasa bine cu un barman bine pregatit, care deja a mai facut lucrul acesta de mai multe ori. Pentru el totul s-a transformat in rutina, iar deja unele chestii i-au intrat in reflex si ii este mult mai usor sa va faca evenimentul dintr-unul banal in unul cu totul si cu totul deosebit.

Altele:

In sectiunea aceasta voi puncta cateva chestii pe care nimeni nu le observa, dar care se regasesc in majoritatea evenimentelor.

Telefoanele

Daca ai un eveniment de organizat, mai mult ca sigur ca nu vei reusi sa il organizezi fara micul nostru prieten: telefonul mobil. Trebuie sunat acolo, trebuie contactat furnizorul, trebuie chemati colegii, etc. Se dau o gramada de telefoane doar pentru evenimentul acela. Nu observa nimeni lucrul acesta, nici macar tu. Observi doar atunci cand vine factura cu listingul de la firma de telefonie si observi ca factura ta este mult mai mare decat de obicei.  Acum nu ai ce face, evenimentul a trecut, dar factura trebuie sa o platesti. Tot tu!

Transportul

Vorbeam mai sus de logistica, instrumentar, ingrediente etc. Toate acestea trebuie transportate la locul evenimentului. Fie ca le duceti cu o zi inainte, cu cateva ore inainte de eveniment, cert este ca va fi nevoie sa le trasportati. Si la inceput si la finalul evenimentului. Faci cel putin 2 drumuri dus-intors. Depinzand de locatie, acest lucru poate fi o bataie mare de cap. De ex, daca locuiesti in Brasov si ai un eveniment sa zicem in Poiana Brasov, ai de parcurs 12 km din centru pana acolo. Daca ai de facut 2 drumuri dus intors, ai minim 48 de km. Cine se ocupa de alimentarea masinii? Tot tu, barmanul. De ex, am avut evenimente in care am avut mana libera iar organizatorii au spus: cumpara tu tot ce este nevoie, de la lamai pana la menta. Asta inseamna cel putin 1 drum spre supermarket-urile mari. Tineti cont si de aspectul acesta.

Pre-setup ingrediente

Daca optati ca meniul vostru sa fie mai deosebit si sa contina ingrediente unice, atunci este nevoie si de timp suplimentar pentru ele. Timp suplimentar in care barmanul le va prepara doar pentru voi. Timpul de preparare depinde de la ingredient la ingredient. Sunt infuzii care dureaza mai putin, sunt altele care dureaza mai mult. Daca atingem putin si subiectul de gheata personalizata, timpul se poate lungi semnificativ. Parerea mea este ca si acest lucru ar trebui luat in considerare, avand in vedere ca se fac eforturi extra doar pentru a oferi o experienta minunata.

Cam acestea sunt principalele lucruri care ar trebui cantarite atunci ca vrei sa organizezi un eveniment sau sa angajezi pe cineva care sa se ocupe de tot. Acum nu ramane decat sa cantariti foarte bine fiecare element si sa luati o decizie. Sfatul meu este daca va decideti sa o faceti, faceti-o bine! Nu veti avea alta sansa!

Sa  ne auzim cu bine si la anul!




Pana data viitoare,
toate cele bune