3/18/2013

Stiati ca ... ?





Salutare !

A trecut ceva vreme de cand nu am mai facut o postare "geeky" iar cea de astazi are ca inspiratie rubrica " Stiati Ca? ".Tin sa marturisesc ca tot timpul am fost atras de aceasta rubrica din ziare.Mi se pare un mod interesant si antrenant in acelasi timp prin care poti invata lucruri noi intr-un timp cat mai scurt.Asadar , aceasta postare va fi in acelasi gen, cu fel si fel de curiozitati din lumea barului care mi s-au parut mai interesante si pe care am decis sa le impartasesc cu voi... Sunteti gata? :)

Stiati ca  ?


* Prima reteta pentru cocktail-ul Cosmopolitan a aparut in " Pioneers of Mixing Gin at Elite Bars: 1903-1933 "? Reteta publicata aici de catre autorii Charles C. Mueller, Al Hoppe, A V Guzman si James Cunningham continea: 60 ml London Dry Gin, 2 dash-uri Cointreau, sucul proaspat al unei lamai si o lingurita de sirop de zmeura.
* Atat de binecunoscuta metoda "throw" este originara din Cuba si a ajuns populara in barul " Bar Ristorante La Florida"?  "La Floridita", cum ii spuneau localnicii a fost preluat in 1898 de catre Don Narciso Sala Parera care preferand metoda veche de preparare a bauturilor, si-a invatat toti angajatii sa mixeze bauturile in stilul caracteristic pe care il intalnim si astazi. Intamplator, Don Narciso era var primar cu Miguel Boadas care in 1925 a emigrat in Barcelona unde si-a deschis primul cocktail bar "Boadas", unde a continuat aceasta traditie de mixare a bauturilor. Desi a murit in 1967, traditia merge mai departe si astazi prin fiica sa Maria Dolores si sotul acesteia Jose Luis Maruenda (Josep), amandoi fiind  pregatiti de Don Miguel.


* Desi nu se stie clar cine a inventat faimoasa bautura Cuba Libre, reteta originala presupune ca jumatatea de lime sa fie zdrobita (muddling) prima oara in pahar inainte de adaugarea celorlalte ingrediente? Astfel, uleiurile esentiale ce sunt prezente in coaja lime-ului, ofera o alta dimensiune bauturii decat atunci daca lime-ul este stors sub forma de wedge.


* In timpul prohibitiei Americane au inceput sa apara prescriptii medicale pentru whisk(e)y ? Un shot de " spiritus frumenti " pe zi era ceea ce doctorii prescriau pentru pacientii lor. Se spunea ca trata diferite boli si maladii, de la indigestii la cresteri de tensiune si cataracta. Dupa ce erau prescrise de catre doctori, bauturile se ridicau de la farmaciile locale si astfel 4 milioane de litri au fost vanduti. 


* Exista 4 niveluri de ardere pe interior a butoaielor de whisk(e)y ? Legenda spune ca prin anii 1700, in urma unui incendiu devastator in America, parintele Elijah Craig a fost nevoit sa isi depoziteze rezervele de whiskey in butoaiele ce au fost mistuite partial de flacarile incediului. Vazand ca whiskey-ul se imbunatateste in modul acesta, Elijah Craig a perfectionat aceasta tehnica si a inceput sa isi arda toate butoaiele de stejar american pe interior. Cu cat flacara este mai intensa si se tine mai mult, cu atat nivelul de ardere este mai mare. Astfel, cele 4 niveluri sunt: 1, 2, 3 si aligator . Aligator este ultimul nivel, in care flacara a fost tinuta cel mai mult inautru  iar textura butoiului pe interior este scorturoasa, asemanatoare cu pielea unui aligator, animale foarte populare in locul acela.

* Ardeii folositi in producerea sosului Tabasco sunt culesi manual? Mai mult decat atat, atunci cand sunt culesi, culoarea lor este "masurata" cu un bat rosu ( le petit bâton rouge) iar doar cei care corespund acestui standard sunt luati. Dupa ce sunt culesi sunt zdrobiti si sunt pusi cu sare  la maturat in butoaie de stejar american folosite anterior pentru whiskey-ul Jack Daniels. Dupa maturare, continutul este filtrat , amestecat cu otet balsamic si imbuteliat in sticle.


* Modul traditional de servire al lichiorului Sambuca este " con la mosca "? In traducere inseamna "cu muste" ceea ce presupune ca Sambuca sa fie servita cu 3 boabe de cafea in pahar, fiecare dintre cele 3 boabe avand o semnificatie aparte: una pentru bogatie, una pentru sanatate si una pentru prosperitate.


* Filtrarea bauturilor distilate prin carbuni dateaza din secolul 18 ? Johann Tobias Lowitz ( 1757-1804) un german mutat in Rusia a descoperit in 1785 cum carbunele adsoarbe substantele nocive din oameni bolnavi, din carnurile si legumele putrede. ( Adsorbtia este acumularea de molecule pe suprafata unui material si nu ar trebui sa fie confundata cu absortia, in care o substanta este difuzata intr-un lichid sau solid, pentru a forma o solutie. )
Pe langa aceasta, Lowitz a acceptat in 1793 un post in St. Petersburg la Academia de Stiinte ca profesor de chimie.  Dupa 3 ani de la sosirea sa la academie , a reusit intr-un final sa colecteze alcool etilic prin filtrarea distilatelor prin carbuni. Astfel, se pare ca vodka a fost primul distilat filtrat prin carbune din istorie.


* Termenul de "speakeasy", denumirea pe care o au anumite baruri in ziua de azi vine de fapt de la o parabola dintr-un ziar american? Se spune ca in acea parabola, un parinte isi certa aprig copilul iar acesta i-a raspuns: "Speak easy, father".Acest termen a aparut cu mult inaintea barurilor ilicite si a fost creat pentru a incuraja familiile din vremea respectiva sa mentina un spirit armonios in caminele lor. Mai tarziu, cand au inceput sa apara localurile unde se comercializa alcool interzis (in timpul prohibitiei Americane) termenul de "speak-easy" insemna ca cei din local sa pastreze un ton civilizat in discutiile din bar, astfel fiind mai greu de detectat de catre politie.


* Obiceiul nemtilor de a ciocni paharele la diverse ocazii se numeste "Salamander"? Se spune ca acest mod de celebrare vine de la niste studenti din Heidelberg, Germania de prin anul 1831, care dadeau foc la niste shot-uri cu rom inainte sa le bea,  spunandu-le "salamander" care nu este decat un acronim de la expresia veche: "sauft all emit ein einander"; un indemn  pentru a bea toti impreuna.


 * Prima forma moderna a shaker-ului a aparut prin anii 1500 in Germania? "Doppelfassbecher", cum era numit pe atunci, avea un design asemanator cu majoritea shaker-elor formate din doua parti, de astazi. Era format din doua cupe de metal de dimensiuni aproape asemanatoare ce se sigilau perfect. De regula era folosit la dineurile importante si existau variante din alama, argint si aur.

* Culoarea distinctiva a bitter-ului Campari este data de cârmâz? Cârmâz-ul este un colorant rosu extras din gogosile de coșenilă (" Dactylopius Coccus "), o insecta originara din Mexic, asemanatoare gargaritelor de la noi. Este nevoie de aproximativ 155 000 de insecte pentru a face un kilogram de cârmâz. Din aceasta cauza, Campari nu este considerat a fi un distilat " vegan friendly ".


* In traducere directa Jägermeister inseamna maestru vanator? Mai mult decat atat, celebrul lichior din 56 de plante, produs in Wolfenbüttel, sudul  Braunschweig-ului, Saxonia de jos, Germania are pe eticheta un logo care infatiseaza un cap de cerb cu o cruce crestina intre coarne. Aceasta este o referinta la povestile despre Sf. Hubertus si Sf. Eustachio,  ocrotitori sfanti ai vanatorilor.
* O alta denumire data rom-ului este "Nelson's Blood"? In timpul bataliei de la Trafalgar in cadrul Razboiului Celei De-a 3-a Coalitii dintre Marina Engleza si Marina Spaniola si Franceza, amiralul Horatio Nelson a fost omorat.Pentru ca drumul spre casa era lung si afara era foarte cald, cei de pe vasul sau au horarat sa il puna la prezervat intr-un butoi plin cu rom. Insa ruta spre casa s-a dovedit a fi mai lunga decat s-au asteptat initial si pentru ca rezervele de distilate de pe vas s-au terminat, cei din echipajul de pe vas au facut o gaura in acel butoi unde era trupul neinsufletit al amiralului si au inceput sa bea din rom.De  aici a ramas si expresia " tapping the amiral " care inseamna a bea ceva cu un pai direct din butoi. 


* Binecunoscuta bautura carbogazoasa Coca-Cola a fost de fapt la inceput un vin? Povestea incepe in 1863 cand chimistul francez Angelo Mariani a scos pe piata " Vin Tonique Mariani a la Coca de Perou".Acesta era un vin de Bordeaux infuzat cu 3 varietati de frunze de coca si a avut un imens succes printre consumatorii din acea vreme.Odata cu succesul a venit si concurenta, astfel aparand pe piata alte produse similare, printre care si Pemberton's French Coca Wine ce a fost lansat in 1884 de catre John S. Pemberton.Ar fi avut acelasi succes, poate chiar mai mare daca nu ar fi fost cei de la Klu Klux Klan. Deoarece cei de la KKK sustineau ca alcoolul este infaptuirea diavolului, au fost facute serioase manifestari de violenta impotriva acestui produs iar John Pemberton a fost fortat sa reformuleze produsul sau, unde a inlocuit vinul cu extrat de cola si apa minerala. Asa s-a nascut una dintre cele mai populare bauturi din lume, Coca Cola.


* Whiskey-ul american mai este numit si "red likker"? Atunci cand se fabrica butoaiele din stejar american, sipcile de lemn sunt incalzite pentru a fi mai flexibile si pentru a se indoi mai usor. Pe langa faptul ca face lemnul mai flexibil, caldura caramelizeaza o parte din zaharul si taninurile din fiecare sipca. Aceasta caramelizare formeaza acel strat rosiatic (red ) care pe langa ca influenteza culoarea whiskey-ul , ii ofera si extra arome. Acest proces se intampla inainte de a fi butoaiele arse pe interior.


* Lichiorul Baileys este unul dintre putinele lichioruri de pe piata ce expira? Asta datorita produselor lactate pe care le contine: smantana dulce si o emulsie din zer, pentru care este nevoie de 24% din productia nationala de lapte. Practic daca stam sa ne gandim, 1 vaca din 4 produce lapte pentru Baileys...  Moooo :))  Producatorul sustine ca Baileys are o viata pe raft de 30 de luni si garanteaza gustul pentru 2 ani din momentul in care a fost facuta,  tinuta la frigider sau nu, asa ca atentie mare !


* Adolf Hitler nu era un cosumator de alcool? Dar in ciuda acestui fapt, potrivit declaratiilor bodyguard-ului sau personal, acesta inainte de a vorbi in public, mereu consuma un pahar de Fernet Branca?


* Numele celebrului lichior Kahlua are o semnificatie aparte? In dialectul Nahuatl din Veracruz,  traducerea numelui acestui lichior din cafea 100% arabica este " Casa Poporului Acolhua ". Acolhua a fost un popor mezoamerican ce avea legaturi directe cu aztecii si care  a migrat spre Valea Mexicului prin anii 1200. Fiind descendent direct din vorbitorii Otomi, poporul Acolhua nu a inceput sa vorbeasca dialetul Nahuatl decat dupa decretul dat de conducatorul lor Techotlalatzin. In cinstea acestei traditii, cei ce produc astazi acest lichior au decisa sa numeasca faimosul lichior Kahlua.


* Singurul vermouth ce are un sigiliu de "Appellation d'origine Contrôlée " este cel din zona Chambéry , Franta?  Dolin, binecunoscutul vermouth francez a primit aceasta onoare in anul 1930 ceea ce inseamna ca este produs dupa niste reguli stricte care il fac sa fie astazi unul dintre cele mai ravnite vermouth-uri ale lumii.
Este disponibil in 3 variante: dry, blanc si rouge.

* Singurul lichior ce a ajuns sa defineasca o culoare a fost Chartreuse? Produs inca din anul 1764 in manastiri de catre calugarii carthusieni, Chartreuse Vert a atras privirea artistilor plastici care in 1884 descriau aceasta culoarea ca una verde-pala, asemanatoare cu un mar. De atunci denumirea oficiala a ramas " verde chartreuse ". Mai tarziu, in 1892, a fost randul lui Chartreuse Yellow Label sa atraga atentia si sa fie inclus de asemenea in paleta de culori a lumii plastice. A fost atat de bine primit, incat majoritatea masinilor de pompieri au fost echipate cu aceasta culoare datorita vizibilitatii mai mari decat a traditionalului rosu.
* Unul din modurile traditionale de a servi tequila este cu sangrita? Sangrita este un mix special facut de regula din ingredinte ca suc rosii, suc portocale, suc lime, tabasco, worchestershire, grenadine si se serveste intr-un pahar shot alaturi de shot-ul de tequila. La fel ca si in cazul celebrului cocktail Bloody Mary, fiecare barman are o reteta diferita pentru Sangrita si fiecare pretinde ca reteta sa este cea mai buna. Pe cine sa credem? :)


* Eticheta de la Beefeater a fost recent modificata? Imaginea de pe eticheta ce infatisa un gardian batran al Turnului Londrei ( Yeomen Warder a.k.a beefeater) a fost modificata din dorinta Majestatii Sale Regina Elisabeta II deoarece a vrut sa pastreze in continuare o imagine deosebita a gardienilor sai. Astfel, fizionomia gardianului de pe eticheta a fost usor modificata, el fiind intinerit cu cativa zeci de ani. Rezultatul final dorit de catre Regina a fost sa prezinte gardienii ca niste oameni tineri, plini de putere, capabili sa faca fata oricarei provocari in orice situatie...Elementary my dear Watson.. :)
* Singapore Sling nu este singurul cocktail pentru care Ngiam Tong Boon este cunoscut? Desi a avut (si inca mai are) un succes formidabil cu bautura creata la faimosul hotel Raffles din Singapore, barmanul a mai creat o reteta care desi este putin cunoscuta la noi , s-a bucurat de o popularitate asemanatoare cu cea a Singapore Sling. Reteta sa pentru "Million Dollar Cocktail" contine: gin, vermouth italian, vermouth francez, suc proaspat de ananas, albus de ou si Angostura Bitters. Yam !


* Termenul de "vodka" in traducere libera inseamna "apșoara"? " Vodka " este un diminutiv de la " voda " care provine din expresia "voda zhizennia " . " Voda zhizennia " in dialectul slav inseamna " apa vietii " care este un termen arhaic folosit pentru bauturile distilate de alchimisti in evul mediu in cautarea elixirului tineretii;.


Cam atat deocamdata, sper ca v-a placut aceasta mica incursiune a noastra prin diferitele colturi ale barului dar si ale lumii...

Pana data viitoare,
toate cele bune