8/18/2012

Ustensile de bar - partea 1








Salutare !

Dupa o bine meritata vacanta, m-am intors cu forte proaspete si cu o multime de subiecte interesante, zic eu, pentru iubitorii barului din Romania si nu numai....

Pentru aceasta postare am ales un subiect ce ne priveste direct pe noi toti dar care deseori este destul de neglijat, si anume: ustensilele de bar !

Nu scriu acest post pentru a ma lua la intrecere cu revistele de profil autohtone (am vazut de curand ca o revista a lansat un articol  asemanator cu tema aceasta) ci pentru a scoate in evidenta mai bine aceste lucruri marunte pe care le folosim zi de zi in traseul nostru prin aceasta lume minunata....

De ce am ales ca si tema ustensilele de bar? Foarte simplu : mi-a venit aceasta idee (e putin mai veche) in urma unei discutii cu un foarte bun prieten de-al meu care lucreaza intr-unul din cele mai titrate baruri din Bucuresti. Stand de vorba cu el, vorbind de una alta, mi-a spus la un moment dat ca el are doua truse COMPLETE de ustensile de bar si atunci m-a lovit : ce inseamna cu adevarat o trusa de bar completa? Ce defineste cu adevarat o trusa de bar? Haideti sa vedem raspunsul.....

Pentru mine, personal, o trusa de bar este ca universul . Nu se termina niciodata ! Mereu apare cate un instrument nou, cate o chestie noua care iti va face viata in spatele barului putin mai usoara. Si o sa vedeti imediat despre ce vorbesc...

Ceea ce este de retinut insa la aceasta trusa de bar este faptul ca ea este responsabilitatea barmanului. Este datoria barmanului de a avea o trusa cat mai completa pentru a se descurca mai bine in bar. Nu este de datoria patronului locatiei respective sa cumpere ustensile: este suficient ca patronul iti asigura barul, frigidere,  espressor si alte chestii care costa o groaza de bani. Si sa fim seriosi , cati patroni ar da doi bani pe tin-urile tale cand sunt atatea de facut? Trebuie mobila noua, trebuie zugravit, s-au ars becurile...etc :)

 Este exact ca in bucatarie: cum un bucatar are setul sau de cutite personale, asa si barmanul trebuie sa aiba acelasi lucru. Vii imaginati vreodata pe Gordon Ramsey sau pe Jamie Oliver sa aiba vreun show cu cutite imprumutate? Eu nu .

In primul rand trusa de bar personala actioneaza ca o carte de vizita. Daca mergeti vreodata la un interviu si trebuie sa dati proba pentru postul de barman, ce impresie credeti ca o sa aiba angajatorul cand o sa va vada cu valiza plina de ustensile?

Era odata un training in orasul meu de la o renumita firma de brandy, in care trainer-ul sustinea ca locatia este obligata sa asigure ustensilele cu care sa se poata desfasura angajatii. Ar fi frumos, intr-o lume ideala, dar sa revenim cu picioarele pe pamant! Daca ai vreodata ocazia sa pleci la o alta locatie care nu are ustenstile, tu ca individ care esti obisnuit cu asa ceva, ce faci? Te intorci la epoca de piatra? Sau daca esti invitat sa lucrezi  la vreun eveniment privat, cu ce te prezinti acolo ? Cu ce lucrezi ?

Un alt lucru important legat de aceste ustensile de bar este faptul ca ele TREBUIE sa ramana in permanenta in bar. Intr-o societate colectiva bazata pe respect si bun simt, nu ar trebui sa aveti vreo problema in sensul acesta. Mai vorbesc din cand in cand cu colegi de-ai nostri care imi spun ca "" au si ei ustensile, dar le tin acasa, nu vor sa le aduca in bar" Atunci pentru ce la mai aveti fratilor?  Ce faceti cu ele acasa? Faceti fine strain si muddling la apa plata? Pe cei care au un bar acasa unde exerseaza, ii inteleg dar restul ?

Inca o data, locul ustensilelor este EXCLUSIV in bar. Nu in alta parte. Doar asa va puteti face munca mai usoara !

E adevarat ca poate fi costisitoare o asemenea trusa, dar nu este obligatoriu sa vi-o cumparati pe toata odata. Eu personal, am inceput cu 1 lingurita de bar si un strainer primit cadou de la un prieten, iar acum am 3 valize pline. Mereu rade Oana de mine cand ma duc la scoala cu ele :)  Dar la mine, este o situatie mai speciala as spune eu: cat timp am fost mic, nu prea am avut jucarii, nu ca nu ar fi avut parintii situatie materiala, dar pur si simplu nu imi cumparau. Asa ca acum profit de fiecare ocazie si imi cumpar tot ce pot :)

Multi gasesc ca scuza ca nu gasesc nicaieri desi ar vrea sa isi cumpere, asa ca va las mai jos niste idei de unde ati putea sa le cumparati:

* Puteti gasi o parte la Metro, Selgros, Carefour etc.. (am vazut acolo jigger, muddler, fine strainer, boston glass)

* Cat aveti ocazia, dati o raita si prin magazinele de cartier. O sa fiti surprinsi ce puteti gasi pe acolo. Eu mi-am luat de acolo recent o mini-razatoare ce o folosesc pentru decoruri. M-a costat 3 lei. Cand o scot mereu,  lumea este placut surprinsa.

* Targurile de vechituri si talcioc-urile. Din punctul meu de vedere, aici puteti gasi o sumedenie de lucruri utile pentru lucrul in spatele barului. Si la preturi foarte mici. Recent mi-am luat doua shakere tip cobler (350 ml) la pret de 15 lei bucata. Vanzatorul mi-a spus ca sunt niste suporturi pentru condimentele de gratar.... :) Gasiti foarte multe lucruri aici insa trebuie sa mergeti acolo regulat pentru ca vanzatorii se schimba mereu iar daca ai pierdut ceva sunt sanse slabe sa il mai revezi.

* Sponsori si furnizori. Daca locatia dumneavoastra a incheiat vreun contract cu vreo firma de distributie sau cu vreun brand , fiti siguri ca au si ustensile de bar pe langa materialele promotionale. Nu au multe, dar totusi e ceva. Si sunt gratis. Nu ezitati sa le cereti !

* Agentiile de bar. Desi sunt putine, fiecare are magazinul sau personal unde puteti gasi tot felul de ustensile necesare prepararii bauturilor.Uitati aici cateva dintre ele:
Pentru Bar

Barmania

Exquisite Bar Solutions

Bar Academy

Flying Cocktails

NBA (National Bartending Association)

Bar Consult  (momentan, nu le functioneaza site-ul web)

* Site-uri de specialitate. Daca ati parcurs fiecare idee pe care vi-am dat-o nu ramane decat sa vi le comandati pe restul de pe site-uri din afara, specializate doar in asa ceva. Ce este de retinut la acestea este ca ai nevoie de card pentru a le putea cumpara, si trebuie sa platesti niste taxe de transport ceva mai mare. Uitati aici cateva dintre ele:

Bar Supplies

Bar Products

Co-Rect

- acestea 3 sunt din America, dar au filiale si in Europa, in Uk.

Cocktail Kingdom  (unul dintre cele mai bune site-uri de acest gen cu ustensile high-end.Majoritatea barurilor din lumea aceasta, au ustensilele de la ei. Sunt ceva mai scumpe, dar merita. Credeti-ma !

Amazon E-bay (aici o sa gasiti multe lucruri interesante de folosit in bar, ce nu prea gasiti in celalalte site-uri, iar E-bay-ul este ca un fel de talcioc virtual. Gasiti foarte multe lucruri interesante la preturi rezonabile)

* Training-uri . S-a facut deja un obicei din partea brand-urilor organizatoare de training-uri (un lucru foarte bun as spune) prin a oferi cursantilor pe langa materiale promotionale, cateodata si ceva ustensile de bar. Asa ca aveti inca un motiv in plus sa participati la ele. Nu le ratati !

* Concursuri. Majoritatea concursurilor de acest profil, ofera premiantilor pe langa diferitele premii si ustensile de bar. Nu ramane decat sa concurati si sa le castigati.

Sunt concursuri online in care puteti participa si sa va incercati norocul. Un exemplu de asemenea concurs ar fi Swizzle Masters in care marele premiu , pe langa altele, consta intr-un set de bar placat cu aur. Tare, nu? :)

Asemenea concursuri se fac si in Romania. De ex:, de vreo 2 luni ruleaza AbracadaBar, un concurs in care poti castiga in prima instanta un set de ustensile de bar in valoare de 500 de lei. Nu e rau, pentru o bautura preparata in barul tau, cu ingredientele tale, prin orice metoda vrei tu, nu-i asa?

Cred ca v-am dat suficiente idei de unde v-ati putea procura asemenea instrumente. Trebuie doar sa vreti, atata tot ! :) Pana va decideti voi ce si cum, eu am sa trec la treaba, pentru ca acum incepe post-ul propriu-zis. Ce v-am scris mai sus a fost doar o incalzire :d

O sa incep sa va enumar diferite ustensile de bar, luate in ordine aleatorie. Majoritatea le veti gasi in site-urile de mai sus. Cele pe care nu o sa le gasiti, o sa va ofer directii de unde vi le puteti achizitiona. Inainte sa incepem , as dori sa facem o mica intoarcere in trecut, la maestrul David Wondrich, pentru a ne putea prezenta primele ustensile rudimentare... Vizionare placuta ! 

Shaker-ul

Esential in prepararea diverselor bauturi, shaker-ul pe care il cunoastem noi astazi este originar din Germania si nu din America cum s-a presupus pana acum. Cu ajutorul lui putem prepara bauturile prin metoda shake prin care urmarim racirea, diluarea, omogenizarea si aerarea ingredientelor. Pentru moment nu vreau sa va spun mai multe legate de acesta deoarece am pregatit un post intreg doar pentru el ! (nu v-am spus ca am venit cu forte proaspete si cu subiecte noi din vacanta? :4 )

Tipuri de shakere:

Shaker-ul Boston

Koriko Tins
Boston Shaker
Alcatuit din doua parti : o parte din sticla (boston glass) si o parte din metal (boston tin) este unul dintre cele mai populare tipuri de shakere din toata lumea. Este prezent in toate barurile, insa nevoia barmanilor de a prepara bauturi cat mai reci si cat mai repede au adus la usoara "renuntare" la acest shaker in favoarea "mixing tin-urilor" , care sunt practic doua tin-uri de diferite marimi care cand sunt cuplate au acelasi efect ca a shaker-ului boston. Diferenta o face partea aceea de metal, care raceste mai repede decat partea de sticla, si plus de asta, e si mai usor sa prepari bauturi ce contin lichide calde si pe langa asta nu se sparge. Cele mai populare tin-uri sunt tin-urile japoneze koriko.


Shaker-ul Cobbler

Aparut intre anii 1700-1800, ca rezultat a persecutiilor religioase din Germania care a dus la emigrari masive ale nemtilor inspre Anglia

Diferenta intre cel cobbler si cel boston este ca shaker-ul cobbler este format din 3 parti: tin, sita si capac.

Este considerat eronat de multi ca fiind un shaker pentru incepatori, dar acest shaker nu este decat un mod elegant prin care iti poti servi clientii.






Shaker-ul Japonez


Aparut recent pe piata internationala a barmanilor, acest minunat shaker este rezultatul unor eforturi deosebite depuse de barmanii japonezi in frunte cu Kazuo Uyeda. Ceea ce il face asa de special, nu este neaparat forma sa, deoarece seamana exact cu un shaker cobbler ci dimensiunea care este mult mai mica decat cea a unui cobbler. Japonezii au redus aceasta dimensiune pentru un singur motiv: hardshake-ul japonez. Acest shaker este singurul shaker din lume cu care se poate practica aceasta complicata metoda.






Shaker-ul Parizian


Asemanator cu cobbler shaker-ul, cel parizian este format doar din doua parti , si nu are sita . Este nevoie de un strainer pentru a strecura bautura. Desi a aparut dupa cobbler shaker, acesta vad ca a prins multa popularitate printre barmanii mixologi din toata lumea. Probabil o fi si din cauza formei elegante pe care o are :)





Cam acestea ar fi shaker-ele de baza. Sunt mult mai multe variante sau versiuni ale celor de mai sus. Dar daca nu va numiti Stephen Visakay nu cred ca aveti nevoie de ele . :) Uitati aici cateva dintre ele:




























Pentru mult mai multe modele de shakere, recomand cartea aceasta.




Jigger-ul

Un instrument ce este prezent in toate barurile, si datorita faptului ca esti obligat prin lege sa ai asa ceva. A nu se confunda cu toiul ("tzoiul") ! Desi ambele indeplinesc aceeasi functie, acela este din sticla si este prezent mai prin toate bodegile :)

 Eu il consider foarte util, este singurul care te poate ajuta sa ai consecventa in ceea ce priveste turnarile corecte.

Practic este modul tau prin care iti poti arata respectul fata de client si de aceea recomand ca toate turnarile sa se faca la vedere, sa nu existe nici un dubiu asupra cantitatii turnate.

Nu este o clasificare oficiala, dar este un mod prin care putem sa le diferentiem putin. Si avem:

Jigger-ul European



Binecunoscutul nostru jigger. Este prezent in toate barurile. Nu cred ca exista barman sa nu fi vazut acest barman. Este de metal si cam atat. Restul stiti si voi.






Jigger-ul Englezesc


Avand o forma total diferita de cel european, jigger-ul englezesc este prezent mai prin toate barurile si pub-urile din Uk. Este usor de utilizat si foarte comod. De regula are ca unitate de masura inscriptionata uncia englezeasca ( 1 uk oz = 28.4130742 mililitri), dar am vazut unele firme care au inceput sa adopte si sistemul metric.






Jigger-ul American

Seamana usor cu cel european, doar ca are capetele mult mai latite. Este usor de manevrat si foarte practic. Are ca unitate de masura inscriptionata uncia americana ( 1 U.S oz = 29.5735296 mililitri) dar la fel ca si "colegii" englezi au si pe varianta metrica.




Jigger-ele Japoneze

Cum era si normal, influenta japoneza a ajuns pana si la jiggere. Si inca ce influenta. Priviti aici cateva tipuri de jiggere japoneze care atrag privirea oricarui sceptic:

Classic

Bell Jigger
Mr. Slim

 Alte tipuri:

Jigger Indian
Cube Jigger


Jigger Mexican














Pro Jig
Preferatul meu ! ;)














Cu siguranta sunt mult mai multe modele, dar acestea mi s-au parut mie cele mai interesante. :)


Strainer-ul (Strecuratoare de bar)

Descendenta din strecuratorile de ceai chinezesti, strecuratoarea de bar este una dintre cele mai folosite ustensile de bar de astazi. Fara sa intram in prea multe detalii legate de acest subiect, ( il las si pe acesta pentru o postare viitoare :4) avem cateva tipuri de strecuratori absolut necesare pentru fiecare bar:

Strecuratoarea Julep

A aparut undeva prin mijlocul anilor 1800 si se folosea la servirea julep-urilor (cine a uitat ce sunt julep-urile trageti un ochi aici) . Astazi este folosita  la strecurarea bauturilor facute prin metoda stir. La noi in tara din pacate, multi barmani nu stiu cu adevarat la ce foloseste aceasta strecuratoare sau din comoditate aleg sa le foloseasca pe celalalte. Uitati aici cateva modele de strecuratori julep:

Classic
Vintage 1


Pro Julep

Vintage 2



Strecuratoarea Hawthorne ( se citeste "houthorn" si nu "hetrou"" -> aviz amatorilor "mixologi" )

A aparut in Statele Unite fiind rezultatul evolutiei strecuratorii julep. Desi nu se stie exact semnificatia cuvantului "howthorne" se pare ca acesta a fost inscriptionat de catre firma britanica Bonzer pe fiecare strecuratoare., undeva intre anii 1927-1930 (momentele cand a aparut firma si cand s-a vandut prima strecuratoare).

Binecunoscutul arc (ce are rolul de a impiedica bucatile mari de gheata si diferitele ingrediente mari sa ajunga in pahar ), prezent pe toate strecuratorile, se pare ca a fost pus prima data undeva prin anii 1892, conform patentului semnat de W. Wright.

Astazi este folosita pentru strecurarea diferitelor bauturi preparate prin metoda shake dar cateodata si stir. Exista si in varianta mai "simpla" , fara "urechiusele" acelea de pe margine, doar ca este putin mai greu de folosit, dar in varianta aceasta este folosita cel mai des pentru metoda throw. Uitati aici cateva modele:

Classic

Square Hawthorne Strainer

Strain Ray





Italian Hawthorne Strainer


Strecuratoarea Fina

Numita si strecuratoarea de ceai, acest tip de strecuratoare este folosita pentru impiedicarea micilor bucati de gheata, seminte si ierburi de a ajunge in pahar. Inainte, strecurarea fina se facea doar pentru cocktail-urile ce erau preparate in pahare tip cocktail , coupette , flutte etc.., dar astazi vad ca este folosita la toate tipurile de pahare.. Uneori chiar fara motiv. Mai ramane sa facem fine strain si la iaurtul dietetic si suntem cei mai tari ! :)

Desi este cea mai accesibila, este cea mai neglijata ustensila. Si asta datorita faptului ca inca la ora asta barmanii nu pot intelege ce este un "fine strain". (strecurare fina).

 Este cea mai usoara de procurat, o gasiti si in piata, costa undeva la vreo 5 lei. Daca vreti modele mai frumoase si mai complexe, ca cele din imagine trebuie sa platiti mai mult :)






Cam atat pentru moment. Sper ca v-am facut cat de cat curiosi...Pentru continuarea postarilor ramaneti pe frecventa.. :)

Pana data viitoare,
               toate cele bune !




























































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu